Trimester pertama boleh bersama ke ?

Nak tnya trimester pertama mmg tk boleh bersama suami ke ? Cik abg asyik minta2 and mamy pulak nafsu bertambah2 sejak mengandung ni #bantusharing

31 Balas

sebenarnya doc elakkan bersama pada trims1 apalagi yg pernah mengalami keguguran macam saya, masa keguguran tu punca memang dari bersama, spotting terus kluar fresh blood, makin banyak macam period dan akhirnya keguguran. sekarang alhamdulillah dah lekat balik, selama trims1 saya still bersama tapi saya kurangkan seminggu sekali, main very slow, dan x buang dalam, alhamdulillah berjaya.. x de spotting dah skrang dah 10w 3d

2y ago

ade je yg jadi gitu

sy elakkan bersama time first trimester. sbb bleeding masa 6w. doc tnya ada bersama tak, sy ckp ye. kalau boleh elakkan dlu katanya. mujur husband pn jenis faham. sbb fasa awal sgt2 fragile. ada 2nd trim 3rd trim lg awak, jgn risau. nnt hujung2 nak bersalin lg kerap lg bgus. awal2 ni better elakkan dlu. kecuali awak dah yakin rahim kuat & baby ok.. 😊 skrg sy dah 36w dah. Alhamdulillah kita kena fikir baby jugak sblum buat apa2 😉

depends kt badan masing2 sis.. mcm saya Dari awal kawen awal pregnancy smpai skrang dah 34w akn bersama at least once a week. ok je tk ade spotting.. husb minta sy layan je. sy minta dia pon layan je. dari awal pregnancy smpai 7 Bulan slalu je buang dlm. cuma dah masuk 8 Bulan je sy minta buang luar sbb kdang2 rase perot mengeras Lepas Tu. bila nk dekat bersalin baru buang dlm. #justsharing

2y ago

Sama lah MCM saya. saya seminggu tiga Kali bersama, memang ikut badan masing2

4* pregnt..trim 1 mang elak utk bersama.. 4* pregnt tu 2dr nye kggrn.. klu xde histry kggrn ok je nk bersama .. cume kami elak sbb dh ada sjrh kndgn xkuat. kalu xbrsama byk lg cara utk bg kpuasaan antra kmesraan suami isteri.. skrg hamil kndgn ke 4 dh nk msk 5bln..alhamdulillah suami sbr je isteri msh xyakin nk bersma.hehe.alhamdulillah tu cara kami..demi ank trcinta..

saya stop dulu bersama walaupun suami minta . sy takut bleeding . sy suruh dia tggu kandungan da besar sikit . nasib dia paham . mgkin sbb anak first . 2 tahun lebih tggu . sy puaskan dia dgn cara lain je . kalau nk cuba boleh je tp if ada spoting cepat cepat pergi hosp . risau apa apa jadi .

Boleh, ikut badan masing2...☺️☺️☺️, cm sy tiap kali pregnant suka beno nk bersama dr awl kehamilan smpai la trimester ke 3,klau en suami ajk, x pernah menolak, smpai perut dh boyot pn nk posisi d bwh lg, smpai pening kepala en suami dbuatnye🤭🤭

2y ago

Kan saya pon mcm tu.. tpi mmg takde kluar Bleeding Dan sportting smua tu .. alhamdulilah

Cuba elakkan utk trimester pertama risau kandungan lemah mcm saya pregnant doktor mmng sruh elakkan sbb risiko dh msuk trimester kedua bru bleh mujur suami pun fham tp depends pada bdn org jgk mungkin ada yg ok ada yg x tp ambik langkah berhati hati better elakkan dulu..

untungla en suami minta..klo sy setiap kali pgn 9 bln la suami xsentuh..4x keguguran sbb xsihat..kali ke5 pgn suami xmintak pun sampai baby 6m ..katanya takut lekat lg.sbb doc x kasi pgn ats faktor ksihatan..sedangkan sy sentiasa nk sbb xpuas lg bmesra.😢

2y ago

itula dh nasib sy en somi nfsunye kurang..kena suport madu suplmnt myb kj berat.masa off & free baru dpt itupun sy kias2.huhu

ikut badan, ikut org. ada org ok, ada org tak. kalau nak tahu, kena try dulu. lepas bersama, perhati ada spotting/bleeding ke tak. kalau takda, Alhamdulillah. kalau ada, kena ke klinik/hospital segera.

Boleh , tapi tengok badan juga, jngn hyper sangat. Slow2 shaja… saya pun berasama suami masa trimester 1 tapi kami kurangkn. Boleh juga puaskn suami guna tngan je sis klo risaukn kndungan .