Cara mengambil sample keputihan?

Hi. Nak tnya mummy yg ada experience kt sini, kalau doc ckp nak check keputihan tu, mcm mana ye? Ada seluk ke apa? Nervous pulak. Sbb esok checkup nak ambik sample keputihan and check HB. Tq sharing ya mommies ❤️ #firstpregnancy #37week

10 Balas

sy ade pengalaman🙋sy tba2 rse sakit perut sblh kanan.x thu sbb ape.try cek klinik.nurse tnye keputihan awk bnyk x.sy jwb bnyk lh jgk.tapi caler putih je.berbau pn skit je.then refer ke dktor.dktor sruh baring mcm nk beranak.bila dia masuk kn alat.sakit skit je bgi sy lh.nurse bgthu mmg bnyk keputihan kluar.sbb tue mgkn sakit perut.igt nk beranak dh🤭sbb sy bru 26 minggu 6 hri.

kita kena buka kaki besar2, doktor akan cuci dulu pakai swab alcohol tu (masa ni rasa sejuk je 😂), doktor akan masukkan muncung itik, then doktor guna cottong butt panjang untuk ambil sample. sakit sikit la bnyknya rasa tak selesa, tapi skjap je. malam jgn bersama suami..

3y ago

ye. betul tu..saya pon ada juga ambil sampel keputihan..ok je..

Xsakit, geli je.. Mula2 Dr lap utk bersihkan kt lubang faraj, lps tu dia masukkn swab, sama mcm swab covid tu cuma tebal sikit je, die swab dua kali & trs kluarkan.. Dia xmasuk semua, masukkan dlm 2 inci je.. Then settle..

saya pnh dlu dorg ambik smple kpthan wktu tu saya rsa trun drh cmaa brown cmto ja dorg ckp kpthan... sprti mggunakan cotton bud yg pnjg xthu nk sbut apa.... dorg calit dan bwk g mkmal untk cek sama ada bbhaya atau tdk...

bukan seluk. masukkan muncung itik mcm nk buat pap smear. masa sy dulu keputihan byk.. sblm nk check sy da lap bersih tp masa nurse k ambik sample tu ade sikit yg keluar so nurse ambik yg tu je

sakit maybe sbb saya xpernah beranak sebelum ni... dh dua kali kena swab... dr ckp ketat sgt tu sakit 😂

Doc akn selup..2x ngndung 2x ad kputihan kne ambk smpel. Skit ishhh.. Msuk mlut itik lak..

boleh tanya kenape kene ambik sampel keputihan ? berape week preggy ?

3y ago

ouh okay okay terima kasih 😊

Tq semua yg sudi menjawab..☺️☺️

sakit