Sekarang 39weeks,lagi seminggu tarikh due 08/08

Nak tnya kalau terlebih trikh due selalunya doktor suruh serah diri atau tambah lgi seminggu ye?,sbb anak first brsalin time 36w6d,ank no2 38w4d,ank no 3 je xtau bila sekarang 39w pn msih lgi dlm perut🤭#ingintahu #pleasehelp

4 Balas

sy due esok 2/8, jln baru buka 1 cm, darah pon dah turun ,tp doktor suruh blik tunggu jln buka kt rumah.stress rasa, dh sakit, dh turun tanda tp doktor kata diorg bg 1 minggu lg extra hari klau jln masih x buka bnyk...9/8 last day sy doktor ckp, dh xde tambah tambah hari lg...minta minta lh betul tak ada tambah tambah hari lg.Dah sakit dh ni tp nk kne tunggu lg walaupon esk due .rasa mcm nk minta induce je lh bg sy beranak.

biasanya kalau ibu tak ada gdm, doktor akan bagi lagi tempoh 1minggu extend. kalau masih lagi tak bersalin, sehari sebelum cukup 41minggu kena serah diri n induce pada 41minggu.. ni pengalaman saya yg sebelum ni n sekarang.. ni pun tgh tunggu bila laa baby ni nak keluar, harini dah 39minggu 3hari, doktor kk dah bagi surat siap2 untuk admit kalau masih x bersalin 😅 yg sebelum ni, sehari sebelum serah diri, dia kluar..

boleh je serah diri sehari awal ke hosp before due date.. klu xde tanda nak bersalin lagi.

9mo ago

sbb sy dpt surat masuk dewan bersalin dr doktor klu xde tanda lg.

Sama sis. Due 8.8 belum ada tanda lagi. First mom