susu badan

nak tnya ada tak mommy2 kat sini . yang baby dia kurang dr sebulan .menyusu 4jam skli . kadang2 lebih dr 4jam sb dia tidur .#fullybreastfeeding

4 Balas

stahu sy newborn ni, kalau boleh kalau susu badan,kejut sejam/2 jam skali. kalau susu formula 3 jam skali..walau dia tidur,tetap kejut jugak bg susu.. kalau boleh jgn biar..tkut ada msalah lain.. bby sy pernah msuk hospital sminggu then masa kluar hospital tu,mmg lemah sgt2 mungkin sbb mnangis je kt sana. sbb kt sana dorg bg susu 3 jam skali. mcm kalau dgn kita bg ikut demand bby . smpai rumah je dia tidur je tak bngun2. dri tenghari smpai ke malam. tp sy tetap set time bg susu walau dia pejam mata.. masa sendawakan dia pun xaktif mcm sbelum msuk hospital..sy kalau bby tak aktif ni sy risau.. biar dia mnangis normal,aktif,meragam. kurg2 kita boleh tahu kt mana silap.. mmg ada org bby tidur smpai ke malam xmintak susu, dia ok je. peluang keemasan untuk berehat katanya . tp ikutkan xboleh cara tu. ke ank sis ada kuning?

2y ago

takde kuning . tp sblm ni masa lahir2 terus masuk icu sb saya bleeding + demam .jd baby kne jangkitan kuman . then kat hspital diorg bg susu 3jam skli . bila kat rumah . . kkdg tak dikjutkan dia xbngun .

Hi mommy. Kalau saya alami sebab anak kuning. Bila kejut pun susah nak bangun. Buka bedung pun sama. Newborn memang kena susukan dia 2/3jam sekali. Kalau 4 jam dan menyusu badan takut mommy yang tak tahan breast penuh susu.

2y ago

Jangan biar mommy. Nanti kena bengkak susu boleh demam panas mendadak. Kena rajin kejut newborn. Tapi nanti lama² supply susu akan adjust ikut demand anak

Yg sy tahu baby newborn kena susukn 1-2 jam sekali. Klau dia tidur, kena kejutkan. Anak puan ada kuning ke ? Usually kalau ada kuning, baby akan tidur je. Susah nk bgun. Mcm anak sy haritu.

2y ago

takde kuning mommy ..

newborn kena susukan setiap 1-2 jam. tak bole bagi tido lama

2y ago

kalo gitu bagi susu 2-3 jam sekali la sis. Ikut demand baby. 4 jam macam lama sgt je. takut next month checkup berat baby tak memuaskan. takpe nanti sis cuba tanya pendapat misi plak🙂