bukak buku pink .

nak tanyaa lah pada yg dah ada pengalaman ataupun singlemom , contoh kalau underage then kandungan dh nak masuk 8 bulan still tak buka buku pink boleh lagi ke hadap kerajaan ? lagi kan yg jauh dari family betul means dh tkde kaitan . dh tktahu kat mana contact detail semua tkde , kalau buat report then jalan buku pink lepas bersalin tu kira penjaga contoh mak angkat yg dh duduk lama boleh ke ambik ? nak buat buku pink kt kerajaan tapi takut jugak kalau tersangkut dekat situ , nak buat swasta pulak modal ada akhir bulan 😌 . kalau boleh nak elak dari duduk pusat , soal baby semua mampu lagi nak tanggung . boleh bagi cadangan tak atau pendapat ? dh stress fikir 🙏🏻 #pleasehelp

1 Balas

1st u ajak mak angkat pergi kk buat buku pink. kalau kena bebel hadap jela. sbb kalau x bukak langsung lagi akan menyusahkan byk pihak termasuk diri u masa nak bersalin nnti. sbb xde medical history langsung utk nurse and doctor rujuk. incase u ade health problem ke high bp ke gdm ke hb low ke uri rendah ke or baby ade problem ke mcm size x tally dgn usia ke ape ke, sgt2 susah nanti. kalau mak angkat u ade surat angkat sumpah sebagai waris u yg sah, xde mslh utk die bwk keluar u dgn baby masa bersalin nanti. tapi pihak jkm akan interview lah, so masa tu tgok lah mak angkat u nak amek anak tu or x. sbb u still underage, so u xde income source utk tanggung anak tu nanti. and if ikut law malaysia pon under 18 still perlukan waris yg sah. if mak angkat u xnak tanggung, akan ada next step utk u, nanti pihak jkm akn terang kan.