Hai ibu2,sy first time jadi mummy

Nak tanya, ubat zincofer yg doc bagi untuk tmbah HB low boleh makan 30 minit sebelum makan sarapan pagi kah? #firstbaby #firstmom #pleasehelp

3 Balas

Sebaiknya 1 jam sebelum makan, @ 2 jam selepas makan untuk elak muntah dan serapan yang baik. Kalau saya, last makan 8malam, pukul 10 malam saya makan ubat HB, dan terus rehat, sejak tu kurang mabuk dan muntah. Kalau saya makan 6pg, masa nak pergi kerja tu saya rasa nak mabuk. Tapi terpulang kepada individu dan penerimaan badan

Doc nasihat jarak kn mkn ubat dgn wktu mkn selama 2 jam, sebelum dan selepas. Klu awak nk cuba boleh je, tp most likely akan muntah. Bila muntah ubat tu, kena mkn semula, sbb badan x sempat serap pun vitamin nya 🤗

2y ago

ooo terima kasih yaa😄

blh..

2y ago

sm2 😉