Check GBS di Hospital

Hi! Nak tanya, siapa kat sini pernah check gbs? Boleh tahu tak flow/cara dia cemana? Saya dah 36 week, rabu ni doctor nak check gbs, nervous pula 🥹

6 Balas

Prosedur tak sampai 5 minit awak. Doktor akan buat HVS (High vaginal swab). Guna muncung itik dan swab. Pengalaman saya tak rasa apa2. Tak sakit. Tahu2 dah siap hehe. Yang penting awak ikut cue doktor. Relax dan jangan keraskan badan.

9mo ago

Sy ada 2 pengalaman masuk muncung itik, satu kat gov, satu kat swasta.. Berbeza yaa bila pergi klinik berbayar neyh.. X rasa saket langsung, tahu² siap.. Kat gov, sampai terangkat punggung sy, rasa saket, siap dimomokkan lagi, awk jgn fikir bawah awk, fikir pernafasan awk jer, kalau awk kemut, nanti patah dalam macam mana? 😱😱😅😅

Check dia cuma masuk kan mucung itik tuu mcm awak nak ambek test premier test untuk cancer servik tuu pernah tak test premier sebelum ni kalau pernah mcm tu lah cara dia check gbs awak tuu nanti saya dulu anak pertama ad gbs tuu jugak

9mo ago

Boleh tahan lah rasa jgk alat tuu masuk dalam kemaluan kita . Lepas check mesti rasa nak terkencing tapi masa awak kencing tuu kemaluan awak rasa cam pedih2 ciked lah mcm luka

Sy dah 3x kne sbb ade kputihan tp smua negative ptogen, xsakit pun cuma awak perlu relax je insha allah xde ape..

Nanti doc guna muncung itik tu..buat relax jgn keras2 kan badan..sekejap je pon nk ambil sedikit keputihan..

saya masa bersalin bru thu ade gbs kene on antibiotik 5 hri kene tahan wad sbb lepas keluar bby demam 🥺

9mo ago

x terok pon kdg x kuar keputihan 😅

Saya check masa mengandung 10 minggu lagi. Masa tu keputihan banyak sangat so doktor ambik sampel..