Prosedur org Sarawak bersalin kt Semenanjung

Nak tanya.. Saya org sarawak tp stay selangor sbb husband kerja sini.. kalau ada mommies yg asal Sarawak sini please help me ! 😭 kalau bersalin kat sini apa prosedur dia ? Adakah anak nanti akan berpassport@visa@permit ke mcm mana ? Sbb ada yg cakap kalau bersalin sini dekat ic takde huruf ‘K’ tu. Ada yg kata guna visa . Ada yg kata passport . Saya betul2 tak faham mana satu yg betul.. MIL cakap kalau bersalin sini boleh tp anak saya nnti tkde kebebasan sekiranya nya balik sarawak . Mesti guna dokumen yg mcm saya nyatakn tadi lah mcm visa/ passport/ permit tu . Sy taknak ada isu yg melibatkan bnyk kerja utk masa akan dtg sekiranya ada dokumen2 mcmtu . Nak balik sarawak pun , takut tak lepas sbb kandungan dh 30 minggu 😞.. ke saya kena minta surat pelepasan utk balik sarawak gak sbb mcm yg sy kata tadi , taknak kalau ada isu banyak kerja nk urus2 kalau nak balik sarawak masa akan datang nanti 😭 #firstmom #pleasehelp #firstbaby

2 Balas

Saya ade kenalan orng sabah/sarawak tp branak kat semenanjung. Sama ja procedure xperlu passport ka apa sbab dlam malaysia juga. Nnt masa anak lahir mau daftar anak tu ckap siap2 sama pegawai tu nak letak “K” di IC. Nnt diorng bagi isi borang tu. Saya pun kandungan 30w. Nnt masa 33w mcm tu saya naik flight balik sabah juga sbab mau bersalin sana. Blh lagi naik tu saya naik MAS. Sblum 35w masi blh. Janji ada surat doctor ja.