peranakan jatuh ka?

nak tanya saya dah 60hari lepas bersalin tapi dkt missv saya rasa sakit ngilu mcm tu sebab apa ya? sebab terlampau angkat berat kah? terlampau turun naik tangga? apa perlu saya buat ya tangas ka? peranakan jatuh ka kalau rasa mcm tu hmmm saya tgk luka atau jahitan takda apa ok ja semua #firstmom

2 Balas

Mommy ada buat kerja berat ke dalam pantang?

12mo ago

Kalau kerja harian macam basuh pinggan jaga anak anak takpe no problem. Unless angkat berat. Angkat baldi penuh air. Tu tak boleh dulu mommy. Kalau nak mop air jangan isi penuh dalam baldi ya. Kalau cuci pinggan pun kalau boleh kerapkan duduk. Jangan berdiri terlalu lama. Masa anak no2, saya pantang sendirian dekat rumah dengan baby + anak sulung yang setahun 4bulan. Buat kerja rumah boleh tapi dalam tempoh berpantang kena extra berjaga jaga sikit. Saya dukung anak sulung yang 11kg masa tu masa nak dekat habis 44pantang. Sebab dia menangis mintak dukung. Selain dari tu mmg saya pujuk dia cakap tak boleh.

ade angkat berat time pantang ke?

12mo ago

tak tau la berat ke tak tapi saya dah buat kerja rumah seminggu lps bersalin tu. angkat baldi mandian baby. cuci kain, angkat kain yg dibasuh dan jemur kain semua tu. kalau turun naik tangga boleh jadi punca jga tak?