Bersalin Vacum

Nak tanya... saya bersalin dengm vacum... so.. koyak teruk juga.. jahitan pun banyak.. sekarang dah 13hari.. ada sesiapa tahu berapa lama akn sembuh luka jahitan ni?? Sekarang dah ok sikit lukanya.. bilakah akan sembuh sepenuhya.. siapa ada penglaman#bantusharing pls share. #firstbaby

14 Balas

Make sure lps ke toilet lap kering bwh tu and cuci dgn air garam yg hospital bg. Setahu sy, ubat kuning mmg hospital xprovide kn da sbb nye boleh sbbkan bwh tu kne jangkitan. Wallahualam. Mcm sy pun epi+vacum+buasir😅. Mmg seksa. Jahitan da elok dlm 3minggu. Cume buasir lmbt sikit kecut. Klu jahitan terbuka jgn guna gel yg mcm org suruh tu. Terlebih guna boleh sbb kn isi baru tumbuh. Nti xcntik da bawah tu. Mntk nasihat nurse/doc sblm guna gel tu.

Saya haritu terbuka jahitan sikit.. Terus doktor ckp nak jahit balik kah atau mcmna.. Saya ckp tak paya lah jahit.. Nti terbuka lagi.. Haritu pun buka jahitan balik...Tuhan saja yg tau sakit dia mcmna kena kat kulit dan isi..nak baik cantum balik isi saya haritu Dalam sebulan lebih lah.. Itu pun tak sepenuhnya..Tapi skrng syukur alhamdulillah.. Dah dua bulan lebih umur anak..

Sis lepas cuci , keringkan depan kipas ... Then spray ubat kuning...then kering kan kejap depan kipas balik. InsyaAllah cepatlah sembuh. Banyak kan bersabar tau. Sy pulak kena gunting bawah. So ada jahit jugak. Walaupun tak banyak tp azabnya bila nak duduk/bangun Allah shj tahu....sis kuat ok 💪🏼 💕❤️

Bergantung cara penjagaan & pemakanan. Ada yg 10 hari dh ok jahitannya, selalunya sebulan dh ok dh, so depend masing2. Banyakkan rehat, pakai bengkung, makan benda yg tak gatal, buah oren & ikan haruan fresh juga membantu.Yg penting tempoh berpantang tu betul2 berpantang. Okey 👍

guna feminin wash jamu susuk dara mmg akan mmbntu penyembuhan luka yg cepat..sy masa bby yg ke 5 berjahit..guna tu shja dlm seminggu alhamdulillah tmpat jahit dh kering dn xsakit ..atau blh try air rebusan daun sirih bersama garam.batu sedikit..agak pedih tp bgus ..

Kalau ada ubat kuning, sis letak dlm botol yg boleh spray. Nnt lepas mandi lap bersih bersih dkt tmpt jahit then spray ubat kuning . Sy seminggu dah elok .dan lepas tu 2hari tu benang tanggal dah. Dlm masa yg sama.makan buah oren dan air sunquick masa lunch

Sayapun bersalin vacuum first baby juga ,luka saya itu hari dalam 1minggu macam tue,rajin cuci guna air garam yang suam*lepas mandi tue,lepas dilab kering ,simpan obat kuning tue yang dari hospital,lupa namanya soryy 😔,

4y ago

Ya sis ,semoga cepat sembuh lukanya 😊

assalamualaikum nak tanya, saya berslin vacuum , ni dah sebulan berpantang tapi jahitan ada sesetengah part belum sembuh dan masih rasa pedih bila kena air. normal ke ?? bila nak sembuh sepenuhnya 😭

sis sy bersalin normal...tpi bby sy besar koyak bnyk...sy pnye luke ambil mse sebulan sis nk elok...mmg fed up asenye...p redha je la...

boleh try solcoseryl gel..cpt je luka baik.sy brsalin dgn forceps so mmg byk jahit..huhu