kaki bengkak

Nak tanya. Saya baru masuk 5 bulan. Tapi kaki saya bengkak sampai agak menganggu pergerakan saya. Rasa macam tak selesa lepastu rasa gatal jee. Bila nak berjalan pun rasa macam ada semut semut tu. Normal ke ye?

kaki bengkak
18 Balas

Saya masa mengandung anak pertama kaki bengkak. Sebab pertambahan berat badan yang tak terkawal. Tidur pun selalu cramp betis tu. Bila bangun, rasa sakit bersemut bila pijak lantai. Hehe..Skg ni mengandung anak ketiga dah 8bulan. Berat badan ok. Setakat ni, kaki belum bengkak. Xda mslah cramp dan kaki bersemut. Mungkin perlu kawal berat spy xnaik terlalu mendadak.

Ni kira ok lg...kaki sy bengkak dr 1st trimester smpai bersalin! Mlm tido ltak kaki atas bntal pun, siang tetap bengkak jugak😅. Tak berjalan pun bengkak, berjalan lg bengkak. Payah betul. Kasut tak muat. Size 7 naik smpai size 9!. Tp lps bersalin, back to normal. Kasut smpai kembanh jdk longgar😅😅

Normal klu kekadang begkak tu. Tp klu teruk sgt bgkak smp ke betis , better infrm doctor. Sy dulu asal msk kerja duduk lama kat kerusi, cnfrm bgkak. Tp berjalan byk x pula. Skrg dh x de problem tu bila msk 3rd tri. Tp joint n tulang jd sakit2 pula.

Anak pertama je pernah kaki bengkak..sbb nak pakai sandal x lepas hu..hu..pregy yg lain2..ok pulak ..x bengkak..saya amalkan..selalu urut kaki ngan myk...& nak tido tu..lapik kaki ngan bantal bg tinggi..bg darah mengalir elok..

Perkara biasa tu kaki bengkak..bykkn rehat sis..klu nk legakan rasa nk rileks, try rendang kaki dgn air suam2..Mana Tau bole Bantu rileks

Masa tidurkan naikkan kaki sikit. Letak bantam kat bawah kaki.. masa duduk jgn biar kaki tergantung. Pastikan letak kaki atas lantai

Kalau saya memang kaki bengkak, lepas tu bila tido malam adela 2 3 hari kaki tetiba cramp...sakitnya Tuhan saja yang tahu.

Alhamdulillah saya takde bengkak2 kaki cuma kaki kerap sakit je. Dr had punggung sampai tapak kaki. Lenguh memanjang.

Sy anak pertama kaki mmg bengkak..ney anak kedua kandungan nk msk 6 bulan kaki dh nmpk nk bengkak ckit

Kata org bengkak teruk.. Tanda baby girl.. apapun.. time tido tinggikan kaki ( letak bantal bawah)...

4y ago

Xjgk.. Masa ank first kaki bengkak teruk dri awal trimester.. Tp kuar boy