Baby songsang, GDM (diet control)

Nak tanya pengalaman mummies, saya dah 36weeks tp kedudukan baby masih songsang. Dan sangkut gdm lepas 28 weeks, adakah saya kena bersalin 38weeks atau boleh tunggu 40weeks kalau doktor decide nak czer( bole request ka?) ni kandungan kedua, kandungan pertama dah emergency czer dah. 😔🥺 hope mummies bole share pengalaman mummies. #worriedmomhere #bantusharing

1 Balas

next scan 38w ke? awak boleh tengok time tu nanti, kalau baby still breech, and tengok saiz baby, condition baby etc. awak boleh request doktor buat ECV kalau baby still breech and awak still nak try VBAC. boleh study dulu tentang ECV then bincang dengan doktor, ECV & repeat csec both ada risiko sendiri. GDM tak semestinya baby akan besar, jadi tak semestinya akan perlu keluar awal. sama juga condition baby. kalau baby sihat, elok je duk dalam tu, takde sign of distress etc, boleh cuba minta tunda sampai 40w.

3mo ago

Ya, sebab previous scar. Takut rupture. Tu lah, ada jgk try bwt exercise, sujud lama, guna lampu suluh lah, doa2 utk baby pusing balik mampu ikhtiar lah semua ketentuanNya. Tp masih x berhenti berharap lagi.