Berat baby berapa akan dicadangkan untuk membuat cesarean?

Hi...nak tanya ,normally berat bayi berapa dianggap overweight and kena buat cesarean?? ##firstmom #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

1 Balas

Sbnrnya dktr akn advice utk czer bila perlu shj. Berat bby tu semua bgantung, klu bby besar tp kedudukan bby masuk laluan & ibu blh bsalin normal, boleh je. Klu bby berkedudukan melintang smpai hari bsalin, tetap kena czer walaupun bby x berat. Klu dlm LR bukaan jalan slow smpai ibu exhausted, even dh kena induce. Tetap kne tolak OT sbb risau bby lemas & ibu tak berupaya nk push bby keluar.