Baby 8 bulan kurang babbling

Hi nak tanya normal ke baby saya bermain tak berbunyi suara. Tak de dengar dia bunyi2 diam je main. Sebut ba ba ke dada sekua belum lagi #firstmom #bantujawab

6 Balas

anak sy pun dlu mcm tu. smpai nurse bising la suruh ajar padahal hri2 ajar. masa umur dia 10 bln stgh bru dia babling. tkpe sis bg bby masa dlm masa yg sama kerap ajar dia. guna intonasi yg menarik. belum red flag lagi umur anak sis tu blum boleh babling. jgn risau ye bg bby masa. klau smpai umur setahun still senyap rujuk paed.

Rasanye normal. Baru 8 bulan. Lain baby lain perkembangan. Anak sy lepas 1 tahun baru tetiba lebih aktif nk ckp. Kalau awak risau boleh jer jumpa pediatrician untk assessment in case speech delay ke ape ape baik minta nasihat dr yg bertauliah.

rsa normal mcm bby sy ,ada msa kurng dngr dy babbling ...smpai rsa rndu nk dngr. tpi start 9m smpai skrng da 10m..tdr je senyap..buka mata je bebel2 xhenti2 cmpur2 bhasa alien da dengar

anak sye pun dlu mcm tu.. skg da 18 bln, x ckup words seiring usia..

sebelum2 ni baby ada mcm tu tak?

4mo ago

cuba sis main dgn dia smbil tu buat bunyi2. tgk respond dia mcm mana

bykkan bermain dgn dia