Anak speech delay?

Hi, nak tanya mommies dalam ni. Anak saya dah setahun setengah, normal ke x pandai berckp lagi. Tapi dia dah start paham apa kita cakap. Cuma sekarang dia banyak buat bunyi aaa ooo sometimes menjerit #bantujawab #ingintahu

7 Balas

ank sy 1thun 7 bulan pon belum pndai ckp ..tpi sy ckp ckp smua dia fham .. bgi sy okey jee ..hritu bwak balik kg tiba pndai sebut pggil mama, abah ..nk kata kat sini tkde kwan, sy kerap jugak prgi rumah abg bgi dia main ngn ank buah .. tpi tk pndai jugak bercakap ..gadjet pon sy jrg bgi ...sy prasan ank sy mmg saja tknk brckp hahaha ..sy prnh pegang dia sruh sebut mama daddy pon dia meronta tknk pastu lari 😆

Sbnrnya klu ikut chart buku kesihatan anak sepatutnya usia 1y6m dah perlu ada 20 perkataan bermakna. Ank buah sy pon sma. Dri usia 1y6m xde sebut perkataan lgi. Puan perlu rujuk dgn pakar segera. Kalau boleh dpatkan kelas terapi utk bantu ank bercakap. Boleh pergi terapi centre swasta juga. Lgi lambat parents sedar tentang speech delay ni lgi lmbt utk rawat. Sy doakan urusan puan dipermudahkan.

cuba listkan perkataan yg dia blh sebut dgn perkataan yg dia faham. blh jgk listkan perkataan yg dia buat sign or kira non-verbal la tp kita faham mcm sign bye, nk susu or apa2 la. listkan semua

jangan bagi banyak screen time limitkan sehari 2/3 jam jeke, lepastu banyakkan je cakap ii ngan dia 😉

sme.. anak sye pun mcm tu..reti sbut mama, baba, habis.. aaaa...baaa..taaaa..kaa..men..

Sis cuba bagi dia berkawan. Mesti cepat cakap tu

kene byk bercakap dgn dia