KEPUTIHAN

nak tanya la kalau sekiranya gbs kan mesti bersalin caesar kah? wajib atau tengok keadaan?

1 Balas

boleh normal . cuma ikut keadaan ibu dan baby . kalau ibu okay, anak tak okay samada tak masuk laluan, lemas dll, memang kena czer. sebelum beranak normal tu , dorang akan masukkan antibiotic pada puan. lepas baby lahir akan diberi antibiotic pada baby pula untuk elak jangkitan. baby akan ditahan di nicu selama 5 hari. tu pengalaman saya la . tapi saya czer, emergency czer sebab laluan tak terbuka jadi saya rasa sakit induse (overdue & air ketuban makin kurang) dan sakit czer pada hari yang sama dan ofcoz dipaksa puasa lebih 24 jam tanpa alasan yang munasabah . kalau dorang suruh puasa untuk czer, makan je tapi jangan banyak . sebab lepas czer tak boleh makan atau minum dalam tempoh tertentu