Baby autism

Nak tanya kepada mommies2 yang ada anak autism, boleh share tak macam mana nak detect anak autism? #ingintahu

4 Balas

Klau skdr awareness bleh tgk tt ramai yg share. Tpiii klau smpai memudaratkan smpai buat self diagnosed jgn...just go with the flow. Stiap prkmbngan anak xsama. Ada yg laju ada yg sdrhana ada yg slow. Tpi klau slow sgt pon xboleh jgak ade yg xkena. Jadi nya slalu prhatikan tngkah laku anak ye. Insya Allah smga yg baik². uat anak² kita. 😊

boleh nampak ciri2 start anak umur 1y6m..perkembangan anak pun tak selari dgn umur..nanti masa checkup kat KK doktor akan minta kita jumpa pakar kanak2 & masa tu baru pakar akan check & diagnosed sama ada autism atau tak...ambik masa yang panjang juga untuk pakar diagnose tu.

Diagnose dari doc paediatrician sis bukan self diagnose, cuma sis boleh nmpk ciri2 autism since 1tahun 6bulan kalau no eye contact, no respon bila panggil nama, tiap2 budak tak sama ciri boleh jd mild, moderate atau severe.

Kena bawa jumpa pakar sis baru tahu 😊