Rahim Terbalik

Hi nak tanya. Kalau rahim terbalik ada kemungkinan ke mengandung luar rahim? Sbb scan 4 minggu dr tak nampak kantung. Dia cakap takut luar rahim. #babyfirst

4 Balas

saya rahim terbalik jugak. normal masa 4w mmg tak semua org dah boleh nampak kantung. masa 8w tu nampak but very kecik sebab rahim terbalik. so saya buat tvs, baru la nampak jantung janin berkelip. mmg rahim terbalik susah nak nampak janin sikit esp masa 1st tm. start je 16w ke atas dah nampak jelas. mcm saya dulu 12w nak buat NT scan kena pakai tvs baru boleh nmpk jelas.

cube puan try g klinik lain. sy sma mcm puan. g klinik S ni bile dokter scan terus ckp luar rahim sbb xnampak kantung. lepas tu suami pujuk g klinik Z. kat klinik Z elok aje dokter tu ckp ade kantung cuma kecil. dan kemungkinan perut tebal xnampak sgt sbb still 5w time tu.

Mungkin masih awal. Sy masa pregnant 4w pun x nampak kantung lg. Scan lg sekali masa 6w baru nampak kantung. Kalau dia suspek luar rahim, pengalaman sy, doc terus buat test darah hcg. Then repeat balik lepas 2 hari sebab nak tgk amount hcg tu

2y ago

4 week kalau ikut bacaan hcg

Mungkin awal lagi tu 4 minggu. Ada doc sruh dtg scan balik tak ? Nanti next scan awk mnum air kosong, bg pundi kencing full before scan.

2y ago

Oh macam tu. Risau pulak. okay baik2. Saya tunggu dulu. Nanti scan semula. tq sis 🙂