Elektif czer

Nak tanya kalau mcm kita dah pilih elektif czer , then contohhhh lahhh dua minggu sebelum serah diri tu baby kurang aktif ke and doc seluk bawah tgk ada 1cm (contoh) , dia emergency czer terus ke atau dia suruh balik sampai tarikh kita elektif czer ? #bantusharing #pleasehelp

8 Balas

Terjadi pada saya. 2 weeks earlier keluar bloody show & doctor seluk dah 2cm. Doctor check condition mommy & baby dulu then decide nk operation bila. Let say ctg tinggi & bukaan dah banyak, terus emergency czer. Mcm saya doctor suruh stay ward dulu 4 jam rehat2kan minda almaklumlah terkejut tetiba nk beranak dah. Tp doctor biasanya tak tunggu lama sebab ada org bukaan 2cm nk ke 10cm lama sampai seminggu. Ada org beberapa jam je. So sebelum mommy terteran, dorang czer dulu. Time saya rest kat ward tu pun doctor dah warning jgn minum milo or banyak bergerak takut terteran

5mo ago

Takut saya terteran sebab milo akan bg saya tenaga. Tu yg dia pesan kt nurse juga huhu

Kalau tak ada benda yg membahayakan baby, ada kemungkinan suruh balik. tapi setahu saya kalau awak dah cukup bulan antara 37-40minggu, if dh admit wad doktor xbg dh blk. Kalau org bersalin normal mmg dia kasi induce dah. Kalau baby kurang gerak dan sah cek pakai CTG scan pun result tak cantik, doktor kasi czer terus. Pasal bukaan 1cm tu x menjadi asbab yg membahayakan baby. Dan awk nk czer pun bukan bersalin normal. Unless ttibe awak dtg contraction dan bukaan lebih 4cm nak terberanak dah then doktor proceed czer

sy dlu..mmg wad 2week sebelum sebab gdm..dok akan cek dlu keadaan baby..cek bukaan,klu bukaan dlm 1cm..dok akan bgi induce bgi bantu bukaan..cukup 4cm klu belum ada tanda lain2 .dok akan cek n pecahkn ketuban..lepas tu pantau dlm labour room..klu still xjln dan xdpt tunggu dah..terus masuk bilik bedah,czer terus..

5mo ago

eya sis.. biasa gdm mmg kena wad awal 2week..dok takut baby besar sngt nti..

Klau dh ad bukaan sllunya diorg biarkan dlu Klau blh bersalin normal rasanya lg diorg sarankan..btw sbb ap czer..Klau ats sbb bby or ibu ad mslh ke ap diorg pantau dlu Klau x leh diorg czer la

5mo ago

Baru czer 12/2022. Mmg dia tak syor normal dan saya pun kalau boleh mmg taknak normal la berdasarkan pengalaman lama yg buruk.

Tgk keadaan baby cmna..biasanya akan buat ctg dlu la kan..apa2 pon ibu kena bsedia jela bila2 masa pon..semoga ibu2 pregnant dipermudahkan bersalin🫶🏻

dia akan check CTG etc. kalau perlu, tak tunggu dah. nama pun emergency csec.

5mo ago

itu yg tak faham soalan tu hahaha. dah nama pun emergency, untuk selamatkan nyawa. maksudnya kalau assessment doktor waktu tu kata nyawa ibu atau baby dalam bahaya, dia akan csec terus je takkan nak tunggu dah tarikh elective tu nanti 😅

sblm tu nk tanya, elektif sbb apa?

5mo ago

actually,.bfore this overdue 3x induce jln still 6cm, dktr siap seluk bukakkan jalan pun sama je. penyudahnya tolak ke OT lps 12 jam dkt LR dgn contraction gap seminit dua hm.

depends