pil perancang

nak tanya ibu2 dlm ni ambil pil perancang apa ya yang sesuai dengan kita? ke ikut atas pemberian kk je?

12 Balas

jangan dok ikut kk sangat...pasai ikut kk la sangat ni sampai lekat high bp 🙄🙄🙄...bapak teruk...dah habaq depo buat bleding sampai 6 bulan depa tak dengar pastu bila kita pi jumpa doktor pakar doktor pakar sound kita balik.... sampai 6 bulan rahim tak rehat boleh kena kenser....balik kita bawak surat pakar last2 depa kata ooo je...hotak sungguh

Ikut kesesuaian bdn kita, sy biasa je mkn pil perancang, dlm 2 bln cm tu, pastu, suami suh brhnti...dia x bg mkn pil, takut ada effects kemudian hari, then try kondom, dia plak x selesa... Last2 dua2 sepakat rancang sndri je...start ank ke dua, memg x ambik apa2 perancang, alhamdulillah ok je... Ape pn y awk pilih, Mudah2an baik utk awk... 🙂

saya bincang dgn nurse saya haritu, saya rasa lebih selesa dgn pil, so diia suggest and suruh cuba dahulu. lepastu dia akan tanya feedback okay atau tidak. macam period datang ke tak, ada alahan/allergic ke. kalau takde masalah, then teruskan jela. mana2 perancang pun ikut atas badan masing2 serasi ataupun tidak.

1y ago

depo tu cucuk eh? serasi tak dengan sis.

sye ambil depo.. malas nk layan mkan pil hri2.. 3buln skli g cucuk . ikut atas bdan . sye setahun je period.. lpas tu . thun kedya dn ketiga xperiod . nk masuk tahun keempat sye stop sbb nk preggy...alhmdulillah.. lpas 4buln stop.. period kli pertama.. kli kedua dn ketiga trus lekat

Selalu nurse akan discuss dengan kita perancang apa yang sesuai. Kalau jenama pil pulak selalu dia akan bagi terus je, contoh ada yang makan 21hari gap 7hari tak makan. Cuba tanya dkt kk nanti. Saya makan brand desolon, nurse yg bagi. Tak sampai sebulan makan dah period😅

Selalu nya lepas bersalin, masa kt wad lg Dr akan suggest suruh psg iud. Terutama sekali ibu yg high risk. Nak jaga rahim dan jgk nak ada perancangan keluarga. Dr akan tegas bab tu. Berkali kali saya kena remind dgn dr hari ke2 lepas bersalin pasang iud.

depend. yg tak sakit, mKan pil tp kacau hormon. yg suka cucuk amek depo, yg malas nk cucuk boleh amik implanon (benda sama dgn depo). pun kacau hormone. yg suka disakiti tp tak kacau hormone, amek iucd

saya pernah amik depo..tapi period dtg lama... lepas dari tu...tak datang2 dh... bdn pun sakit2... tukar makan pil baru okey...bdn tak sakit2 dah... period pun datang setiap bulan dgn teratur.

Sy makan pil yasmin.. nurse pnh suggest iud..tp taknak..kalau ada duit lebih blh ambil implanon..

Ambil yg sesuai dgn kita, x okay tukar lain, penting consult dgn doc dulu..