Bawak budak naik kapal terbang

Hi, nak tanya dkat mommies , ada tak pengalaman mommies bawa anak kcil naik kapal terbang? Macamana nak handle ye? sbb 1st time bawak ni. #ingintahu #pleasehelp #firstmom

2 Balas

Umur baby berapa? First time saya bawak baby naik flight masa dia 9 bulan. Dah boleh makan solid food. 1. Waktu tidur baby. Consistent tak? Cth waking period 2jam. Lepas 2 jam kena nap. Sebelum naik flight, kalau boleh jangan bagi dia nap dulu. Tapi make sure dia bukan overtired. Nanti mudah nak tidurkan dalam flight 2. Saya letak siapsiap puff baby dalam bekas & botol air dalam beg yang masuk dalm cabin. Masa nak start take off, saya bagi anak saya makan & minum sebab nanti akan ada pressure dekat telinga. Baby tak reti nak bagitahu yang telinga sakit ke apa. So, bila dia mengunyah makan/minum, akan redakan pressure tu. Lepas dah ada sign untuk bukak belt, saya terus susukan (df) baby & dia akan tertidur sampai sampai destinasi (sejam perjalanan) Ataupun kalau baby bawah 6mons belum makan solid. Masa start take off tu, mommy boleh susukan start susukan dia terus.

2y ago

Terimakasih , tips yang sangat membantu , nanti saya cuba tips ni 😍

Tak pernah. Tp sy pernah baca, bagi budak tu penat2 dulu sblm naik flight. Biarkan dia main2/lari2 area airport tu tp kawal la. Then nti dlm flight, bg dia tidur.