Baby masalah Bantut teruk dan Bantut

Nak tanya, baby saya sekarang 6 bulan, masa dari lahir sampai sekarang.. ukuran panjang dia lambat naik.. Bila check up Nurse cakap Bantut, sebelum ni Bantut teruk.. 🥹 apa perlu saya buat? Saya selalu cuma buat urutan manja pada kaki baby saya.. selain tu? Apa ye perlu saya buat.. Risau.. 🥹

3 Balas

sis klo anak bantut mmg nurse tak bagi apa2 suggestion ke? or sis tak tanya pape bila nurse ckp gitu. maaf sy tertanya2. btw, sy share link dari nutritionist dlm group fb happy babyfood malaysia. https://www.facebook.com/groups/happybabyfoodsmalaysia/permalink/885989442240908/?mibextid=Nif5oz since bby dah masuk 6 bulan, sis dah boleh rancang menu bby sis nnt: 1. teruskan bagi susu ibu/formula dkt bby 2. dah pass bubur nasi O nnt. intro bubur + sayur berdaun hijau (tinggi kalsium). cth: bayam, bok choy, sawi, kangkung, dan sebagainya. 3. bagi makanan lengkap ada carbs, protein (ayam/ikan) & fibre (sayur & buah) 4. perkenalkan menu makanan berasaskan tauhu/tofu. 5. perkenalkan menu makanan berasaskan keju/cheese pada umur 8 bulan. (boleh cari resepi guna tatura cream cheese) semoga membantu.

anak buah sy masa umur bawah setahun tak silap doc ckp dekat mak dia ank awk ni tumbesaran dia terbantut. skrg umur dia dah 1t 11 bulan dia lebih tgi pada budak sebaya dia. jd ibu xyah la rsau sgt. nanti elok la tu.

maaf puan saya takde pengalaman tapi memandangkan baby pun dh boleh makan jd sy suggest puan boleh bg keju atau makanan yg byk kalsium ke.. contoh mcm keju. mungkin membantu