Baby sebulan stengah DF

Nak tanya baby saya dah sebulan stengah. Since newborn baru lahir mmg dia akan minum susu setiap jam (dia akan bngun minta susu setiap jam) saya mmg fully breastfeed. Skrng ni dah beberapa hari perasan time dia tidur tu kadang terlajak 3-4 jam tak bngun minta susu, normal ke? Risau dia lapar pula, nak kejutkan kang nnt meragam masa nak tido balik sbab dia jenis susah nak tido and slalu meragam nak ngempeng time tak tido tu. Persoalan saya klau baby tido 3-4 jam tak bngun perlu ke kite kejut bngun susu? #advicepls

7 Balas

tak perlu kejut baby pun sis. makin membesar baby mmg demand waktu malam berkurang sbb susu waktu malam ni cepat kenyang and buat baby tidur lama. anak saya skrg 5 bulan, saya hanya bagi susu bila dia merengek. masa menyusu pun kurang dari waktu siang. kalau siang boleh sampai sejam dia menyusu, malam 5min je. kalau siang setiap sejam - sejam setengah menyusu, malam 3-4 jam sekali menyusu.

berat dia ok? if ok mak jgn risau.. siang pastikan anak susu cukup. mlm mak kena pam@marmet kejap nti bengkak susu anak tak nyusu lama. enjoy ur sleep mommy. xyh kejut anak. dia lapar dia bangun la. nti2 tk lapar pun dia bangun sbb mak biasa kejut🤣

4mo ago

sbb dia nyusu setiap jam tuuu berat naik. haha takpe biar dia tidur jgn dikejut🤣 anak sy pun mcm tu masa 1m melekat je, masuk 2m sampai skrg dia tidur bilik dia sorang, tp bukan bahagia selalu la, tiap bulan lain2 ragam, pernah je time tidur sampai, dah siap nyusu boleh tinggal je dia sorang ibu keluar bilik dia nyanyi2 tidur sendiri, pernah jgk ibu kena tunggguuuuuuuu sampai lena, pernah mcm2 pesen..tidur bangun setiap jam ada, tidur straight lbh 8 jam ada, mcm2 dah rasa. you do you mommy, mana yg rasa menyenangkan anak & ibu teruskan je

tak perlu kejut. just follow demand baby awak. kalau semua tanda2 ni ada dkt baby awak. mean baby awak dpt je susu yg cukup. tak perlu risau masa awal2 kelahiran bayi sahaja kita kena kejutkan baby. sbb nak turunkan kuning baby.

sy dari nb dia menyusu tiap 2/3jam. Walaupun xbangun sy letak kat bibir dia mesti minum

makin dia da besar takpa ja , nnt dia lapar, dia sendiri yg minta susu.

3-4 jam sye rse still ok lg..

berat ok?