FLIGHT KANDUNGAN 7 MONTH

Hi all nak tanya ada tak sesiapa yg pernah atau ada pendapat brkenanaan klu preggy 7 bulan boleh naik flight tak ? Sebab saya plan nak ke sabah bln 11 dan pada ketika tuh saya dah 7 bulan . Ada risk dak atau pendapat #pleasehelp #firstmom #ingintahu

7 Balas

Kalau perut dah besar seharusnya memang tak boleh, dorang memang takkan benarkan ambik flight sbab dorang takut nanti berisiko apa apa atas flight takde bantuan kecemasan doktor apa semua. Tapi mak saya pernah la naik flight balik Sabah masa mengandung adik saya 8 bulan, tapi tu pun mak saya cakap dia sembunyikan perut dia , kena pandai pandaila 😂

sy naik flight waktu 7 bulan. pastikan buat declaration dkt kaunter ya bgtau nk buat declaration pregnant. nnt ada borang kena isi. kalau tak buat declaration terus masuk gate nnt jd lambat sbb cabin crew tgk je perut dia akn minta surat declaration. tu sbb diorg taknak ambik risiko. and 35weeks ke ats tak blh fly dh.

Bru² ni sy naik flight..kndungan 7 bln..minta awal² surat pengesahan dr doc je..kalau cabin crew nak..bru tunjuk...alhamdulillah sy selamat pergi dan balik

Takda masalah naik flight 5 bulan ke atas dan 35 minggu tak dibenarkan fly dh. Itu yg sy diberitahu waktu dlm flight baru2 ni. Baru je naik flight bulan Mei lepas.

biasanya 7bulan ke atas tak dpt. lg 1 dorang akan cek buku pink atau request surat dr hospital atau klinik puan pg.

follow sbb sy pun teringin nk ke sabah sy bln 11 Bru 6 bulan 😊

asal masuk 3rd trimester, don't. nanti ada risiko beranak mid flight.