Trauma tambah anak

Hi, nak tanya, ada tak mak2 yg ada pengalaman xberapa baik / trauma masa bersalin anak pertama, mcm mana nak recover dari trauma tu ye? Sy mcm ada masalah vaginismus, taktahu betul ke tak sbb tak diagnose pun, tp ciri2 tu ada. Bila kena seluk dgn nurse, sy tend to kemut tanpa sedar. Sy relaks la mcm mana pun tetap nurse cakap sy kemut. Jd sy tahu kalau bersalin lg seluk2 ni benda biasa akan berlaku n sy sgt2 trauma lg2 bila nurse mcm xfaham n keep marah2 suruh relaks. Masa sy kesakitan tu tersedu2 sy tny dr yg seluk, dr mcm mana sy nak relaks ya. Tp jawapan dia cuma "jgn kemut" which is mmg tak boleh kawal pun. Sy rasa mcm xde harapan nak tambah anak lg sbb terlalu takut akan benda tu. Nampak mcm simple je kan tp tak semua org boleh handle. 😔 #SeriusTanya

2 Balas

sy pun mcm sis, ada ciri2 tu..tp sy jumpa dktr dan dktr diagnose vaginismus..sy ada pegi sesi therapy semua. masa ank 1st overdue and induce, time check jalan, pecahkan air ketuban etc mmg sakit. lastly induce failed, emergency czer. for 2nd child sy tend to vbac tp xde rezeki sbb bby sonsang dan bsr. but still continue therapy utk vaginismus.

3mo ago

nak diagnose tu dekat klinik swasta ke? n mcm mana dia diagnose? dia seluk ke? n apa rawatan yg sis dpt ya?

Seek doctor and get treatment ya sis.