ORS untuk bayi

Nak tanya, ada tak ibu2 sini berpengalaman bayi 1 bulan cirit birit? Sy pergi klinik, Dr bagi ORS. ok ke sbnrnya untuk bayi?

1 Balas

doktor ada ajar tak cara bagi, nak bagi berapa ml tiap berapa jam etc? ORS ni bukan ubat tau. cuma untuk rehydrate semula baby. kalau ragu2, and baby BF, just banyakkan BF. tapi kalau baby minum susu formula maybe kena topup ORS kut sebab nak banyakkan susu lebih dari recommended takut juga kan.

3mo ago

okay lah tu 30ml. campur dengan susu tu tak sure. ada guideline kata jangan campur sebab nanti dia buat susu tu clot, tah lah. ikut lah cakap doktor kut 😅