Gatal satu badan masa pantang

Nak tanya. Ada tak ibu2 berpengalaman gatal 1 badan masa berpantang. Dia naik mcm ruam panas gitu. Boleh share tips nak hilangkan merah2 tu? Gatal yg amat sangatt

6 Balas

sy pernah alami masa berpantang anak ke 2. tengah tido nyenyak pun boleh terbangun sebab gatal seluruh badan. sy biarkan ja,akhirnya hilang sendiri. tak ingat berapa lama gatal tu baru hilang. sy ada terbaca 1 artikel,badan kita ada 1 switch,kalau salah makan masa pantang akan akibatkan switch allergik tu on. betul atau tak sy tak pasti. ada juga yg pergi klinik swasta minta inject utk hilangkan gatal. apa² pun kena jumpa Dr utk minta nasihat perubatan

8mo ago

Okay baikk.. itu laa saya dah try 3 cream doktor bagi, bila sapu lagi merenyam badan😅

Saya pernah jd alahan gatal sbb saya mengurut waktu pantang, minyak tak sesuai lepas tu saya p jumpa doktor dia bg ubat warna pink sapu macam bedak sejuk tu sapu setiap pagi malam alhamdulillah lega, kdg gatal sangat saya boh aloevera gel

Hye sis.. sy ada terkena masa pantang haritu. Hampir seluruh badan kena. CL sy bagi minyak yg ada kunyit. Minyak herbanika tu. Dia ckp gatal tu alah dgn kunyit.. kena sapu tiap kali rasa gatal. Alhamdulillah skrg dh ok..

8mo ago

Nk 2 mgu jgk baru hilang..

Saya pun ada kena. tp dr kata kurap. padahal sy rasa tu meroyan kulit. dr kata dia pun tak sure sakit apa. tp katanya boleh berjangkit. ntahla. masa mengandung suami yg gatal2. dah bersalin sy plak yg gatal2

Saya dalam pantang satu badan gatal, tak tahan saya garu smpai berparut. Pergi clinic dr ckap alahan . Makan ubat tros hilang gatal.

6mo ago

Ubat apa tu sis? Sy tgh mengalaminya

Saya elakkan diri dari panas, berpeluh and mandi air panas. Kalau teruk jugak boleh pergi klinik