Chemical Pregnancy

Hi, just nak share. Anyone yang upt positive and 2/3 hari lepastu period, pergi lah check ya. Sy period keluar heavy dgn blood clots, and masa tu mmg dah fikir chemical pregnancy and mmg redha sangat. Sbb sy few weeks positive upt, tup2 period keluar ketul sekali. Sy ke clinic, pergi scan doctor ckp mmg rahim kosong tak nampak apa. Dpt referral letter untuk buat tvs kat hospital. Bila pergi, Alhamdulillah ada kantung and baby still okay. Cuma bleeding keluar as period tu, doctor sendiri tak pasti lagi punca. Tapi mmg bau darah period, bukan bau darah fresh biasa. Anything, direct pergi check dulu. Sy mula2 ingat takde harapan, fikir tak sabar nak bedal makan je. Rupanya masih ada. So now kena jaga elok elok je. Semoga dipermudahkan buat semua orang especially first timer.

1 Balas

Tumpang tanya, awak period heavy tu berapa lama ye? Saya macam tgh mengalami sekarang ni 😢 cuma dia tak heavy, 2-3 hari lepas tu dia stop, selang satu hari dia keluar balik cuma tak heavy. Boleh awak state berapa minggu kandungan awak masa tu dan lepas dapat tau kandungan awak sihat tu dah berapa minggu? Ikutkan saya dah 5w , saya nak tunggu 6w baru nak scan sbb masih kecil takut scan tak nampak apa2. Ada satu hari tu bleeding saya macam banyak sikit dari biasa, asbab risau apa2 jadi 5w pun saya pergi jumpa doctor utk scan, bila doctor scan kata tak nampak kantung dan minta repeat scan lagi sebulan. Btw doctor tu hanya scan perut saje saya minta boleh tak scan untuk tvs mana tau nampak ke, dia kata tak perlu sbb mmg tak nampak apa2 lagi. Ikutkan lama pulak nak tunggu sebulan tu saya mmg dah redha sbb sebelum ni pun pernah missed miscarriage, baru fikir nak bedal makan jugak ni. Tapi bila baca balik pengalaman awak, awak siap heavy flow, tapi alhamdulillah baik2 saje kandungan. Saya pun terdetik lagi nak scan kat tempat lain pulak.

12mo ago

Betul 😢 saya masih check upt positive , dan period makin lama makin banyak , saya redha n tawakkal tapi folic acid & duphaston still on going. Cukup 6w nanti nak cuba klinik lain pula kalau doc situ boleh buat tvs 🥹 ya Allah semoga masih ada rezeki 🤲🏻💕 thank you sis atas sharing , appreciate a lot 🙏🏻 take care juga semoga Allah rezeki kan kita kali ni aminnn