iberet & iron tablet (ferrous fumarate)

nak mintak pendapat . bilaa waktu yang tepat untuk makan kedua2 ubat ni ? boleh makan sekali atau perlu penjarakan ? ##firstmom #ingintahu #pleasehelp

iberet & iron tablet (ferrous fumarate)
2 Balas

mcm sy dpt ferrous (3biji)+vit c+asid folid 5mg.. sy selalu makan sebelom tido.. lg senang ubat serap.. sy akan mkn ubat dgn air oren sunquick. boleh juga makan sebelom breakfast. tp pastikan gap dgn pengambilan kafien ya.. previous doctor bg maltofer.. tp hb low..xnaik walaupon dh ambik 2bijik sehari..

dah ambil iberet tak perlu iron tablet. dalam iberet tu dah ada dan cukup semua. makan waktu pagi perut kosong atau sebelum tidur (pastikan dah 2 jam selepas makan). jgn makan sekali dgn calcium/susu

2y ago

ohh hb rendah ke. kalau ada doktor yg mmg suggest suruh ambil, makan la sekaligus. atau tanya balik kat dr yg suruh ambil tu. mcm saya pun hb rendah, dr pakar sendiri yg sarankan ambil iron lebih. tapi bila pergi kk, dia kata tak perlu. so saya ikut dr pakar sbb dia lebih berpengalaman. terpulang awak nak follow dr yg mana