Ubat Iberet.

Hi mummy2 semua. Maaf saya nak tanya pendapat. Bahaya tak kalau dari awal kita pregnant sampai dah masuk 7 bulan ni kita tak makan ubat Iberet (tambah darah). Sebab penah cuba makan sekali tapi tak boleh. Saya tak boleh makan sebab saya tak reti nak telan ubat. 😭Terus stop tak makan dah. 😭 Tapi folik asid saya tak pernah tinggal makan. Bahaya ke tidak ya untuk baby Klau kita tak makan ubat Iberet tambah darah tu?? Hmmmm🥲 mohon jawaban.

7 Balas

Bila kandungan makin mmbsr, bdn perlu produce darah utk salur pd janin/bby. Sbb tu penting ubt tmbh darah. Dan bila xckup darah merah, risiko anemia sgt tinggi, boleh google side effect anemia pd ibu & kandungan. Klu xblh mkn iberet, bnyk pilihan ubat lain. Maltofer, obimin, zincofer, iron tablet. Mkn sblm tidur, minum dgn sunquick kosong. Pemakanan pun nk kena jaga. Kopi, teh, milo, air gas tak boleh ambil. Bnykkn mkn daging merah, hati ayam, kerang, kangkung, kailan, pegaga, jambu batu, delima, kurma, oren.

2y ago

Ok sama2, lg satu klu kk x provide ubt tu, blh cari di farmasi ya.

folic acid untuk membentuk organ janin, iberet ada all in one. dan lebih kepada tambah darah. semakin besar janin, akan perlu darah yg banyak. jika darah kurang akan menggangu pembesaran bayi. ibu juga boleh ada hb low. biasa Dr sarankan makan flic acid pada 1st trimester aja. seterusnya kene makan iberet atau zincofer atau obimin.

Kandungan dah besar sebenarnya tak ckup untuk acid folid sahaja sis, kne paksa jgk makan 🥰 kalau tak boleh iberet mintak tukar ubat kat doktor👍🏻dia awal2 trimester tu je boleh ambik acid folid, tapi sis dah masuk trimester 3 so zat besi kne banyak untuk penyerapan dalam badan untuk perkembangan anak👍🏻

2y ago

ya baik. terima kasih bagi jawaban. nanti saya cuba makan 😭🫂

Klu ikut dr folic acid dah x perlu bila masuk second tri, fungsi dia semasa first tri untuk pembentukan tulang blkg. Second tri keperluan berubah seperti iron utk tambah darah. Klu x sesuai iberet, cuba try makan maltofer lebih sedap perisa coklat x silap.

Sama macam saya sis . Smpai 7bln xmkn ubt tambh darah.cuma makn acid folid. Mcm mna bby awak sis lhir okay tak? Please nk thu sbb rsau jgk

Masa check up doctor, hb ok x?

2y ago

ok awak.. hb takda masalah dari awal pregnant sampai sekarang.

bole amik ubat lain