Tips kluarkan susu

Hi mummy semua.. ada tak mummy kat sini boleh share tips mcm mna nak bagi susu keluar.. sy baru leps bersalin emergency czer, baby tak dpt nk dairek susu badan ibu.. skrng ni tengah urut2 picit2 tpi tak kluar susu juga.. ada tak mummy kat sini boleh share tips kluar kn susu badan?#firstmom #firstbaby #help

6 Balas

saya first mom bersalin awl bulan 2 tdi , first ea mmg jgn stress mmg x mudah mcm kita ckp jgn stress but its the fact konfirm akn stress apa lgi utk yg first mom sbb dlm kepala asik fikir mcm mna lh ni maw bgi ad air susu sbb kita maw yg trbaik utk ank,klu sya , sya just fikir bnyk2 n mindset sya ckp yg sya ada air susu utk bgi dkt anak sya . sya bersalin normal pun x trus ada air susu lps 3hri bru lah air susu meriah and pstikan awk mkn jak apa yg awk nak mkn pstikan berkhasiat utk breasfeed ank 🥰

Sy pon emergency czer. Baby kena tahan wad, hari ke 3 baru dapat stimulate nipple dgn mulut baby. Hari ke 4 baru dapat keluar susu. Kena set mind susu kita ada even first mom. Pastu mintak cl/bidan urut utk tolong keluarkan susu. Sy lepas bidan urut lancar susu baru susu keluar sampai nitik2. Fighting mommy! 🥰

1y ago

Haaa good mommy! Jangan stress2 tau boleh jadi punca susu takda jugaa tu. InsyaAllah kita fikir je kita banyak susu. Doa banyak2. Tapi kalau mmg takda rezeki, mana2 susu pon boleh yg penting anak membesar dengan sihat. Tapi selagi boleh cuba, boleh usaha susu badan, teruskan and jangan mengalah. Hug dari jauh 🥰

sama dgn saya sis..sya pun czer...smpai hari ke 3 susu xde smpai baby trn berat byk...hari ke 4 saya start urut n sentiasa mindset susu byk..alhamdulillah,hari ke 5 susu dh start byk smpai skg...berat baby pun dh naik...saya amalkn juga air rebusan milkbooster(kurma merah+goji berry+longan kering+kurma hitam)

stimulate je bahagian nipple tu. lps tu make sure mkn byk utk keluar kan susu. nnti susu akn keluar. mmg ade org 3 4 hari lps bersalin bru keluar susu.

1y ago

jgn stress kalau stress nnti lgi susu xde. buat urutan je.

saya pun baru bersalin secara emergency czer. nak tau jugak cara

minum milk booster sis