1+- pro dlm urine

Hi mummy nak tnye sy 30w.. urine sangkut jeee... Da buat urine 24jam results doc bgthu ade sikit.. sy ni berkerja so mcm mne nk hilangkan pro ni.. lepas tu air mmg minum 2L. Tu.. #firstbaby #ingintahu #firstmom #pleasehelp

3 Balas

sy xdela sllu sangkut tp skrg bila dah masuk 32w ni dua kali sangkut trmsuk prev appt. so smlm appt doc rekemen suruh swab n htr urine sbb sy mmg ade time keputihan byk. dlm urine sy pun ade protein smlm pdhal kencing byk n minum air byk. so doc nk check kot sy ade gbs ke ape. antara tips yg sy buat n org share, dyeorg ckp suruh mkn yogurt. lg satu doc n nurse sllu pesan kt saya, before tadah sample air kencing, cuci dgn air dulu miss v kita, pastu lap dgn wet wipes then ambik kencing yg midstream tgh2. smlm sy dh buat cmtu tp mmg sbb keputihan tgh byk so dia mmg ade. lg satu bila lps bersama suami, dh selesai pergi cuci trus. haaa tu jelah. smlm pun doc siap bg sy ubat antibiotik masuk dlm miss v sy. at least klau mmg sy ade gbs boleh standby mkn ubat awal2 sbb tu tmpt kluar baby risau lak kang baby kena jangkitan ape2 pulak

2y ago

yup. tp ade urine n protein dlm air kencing tu takut ade simptom utk jd masalah lain. sbb tu dia suruh check 2 hari skli. if after smggu dua clear, then okay la kira xde masalah.

sy pernah sangkut sekali haritu. 2+ lg haha punca sbb lupa minum air byk. nurse bising2 juga tp doc tak perasan kot so dia ok saja. tips sy mmg minum air banyak 1.5L dlm masa sejam gitu. then ambil air kencing yg warna jernih. sy suka bawak sample dari rumah sbb leceh nak kencing kt kk, so mmg sejak buat mcmtu takda masalah dah. urine result all negative.

2y ago

ni nurse sy sendiri pesan bawak sesiap dari rumah sbb masa tu sy dtg kk tak minum air mmg tak dpt kencing lgsg😂. betul bila mkn ubat mcm2, mmg efek urin. sebelum kencing tu make sure minum byk2 & dptkan urin jernih then it should be ok☺️

Saya pun ada problem protein urin dr awl prgncy.. kk refer ke nefro n follow up dgn mfm.. then masa 21week kene bwt renal biopsy utk tahu apa punca ada kebocoran protein ni.. result keluar baru tahu sy ni IGA nephropathy..