tanya2

Hi mummy's. Mcm mana kalau sakit kepala sangat2 nk hilang kan rasa sakit tu. Sya pregnant 11weeks boleh makan panadol ke?

26 Balas

sya hr ni pn tk sihat gi kinik jumpa doc..doc ckp panadol biasa yg 500gm tu bole mkn 2bj klau sakit..yg tk boleh klau kandungan dlm ubat ada ibuprofen, ubat selsema & batuk pn doc ckp tk boleh..apa2 pn klau sakit blarutan gi jumpa doctor ya sis

Mandi cuci rambut then letak minyak angin panggil cek somi tolong picitkan.. Inshaallah elok.. Sy selalu macam tu.. Sebab morning sickness teruk.. Tapi takut nak makan ubat apa2.. Sebab sebelum ni pernah gugur

Sapu minyak angin sis . Sy sekarang pun pening xhilang² . Nk telan ubat tkut . Jngn telan sebarang ubat . Klau tkthan pegi klinik tnya dia boleh mkn tak . Sy dia bg panadol pun sy xmkn . Tkut 😂

Dulu first trimester kerap sakit kepala. Sakit yg membuatkan mcm nk hempuk kepala dgn dinding letak vick minyak kapak pun tk hilang. Last last bwk baring jgn stress kn diri bru ok.

5y ago

Kalau dh tidur bgn tidur pon sama letak vick n myk kapak pon xjalan. Jumpa doktor lah jawab ye

Utk ibu mgandung xdsarankan mkn panadol sis, klau xdpt bwak bncang wlaupon dh brehat/tdo, cpat2 pg klinik n buat checkup dgn doktor lbih baik ☺️😚

5y ago

1biji skali shari bole kn.. sbb dh sakit sgt2 kepala ni...rse nk meletup je kpale ni.

Kita sama sis.. Asik skt kpla bdnyut2.. Saya tpksa guna minyak angin je.. Takut nak makan ubat nnt ada efek dgn baby.. Kita sabar ya mommy...

Ubat tahan sakit yg paling selamat utk ibu mengandung, paracetamol aje sis. Kalau dah xtahan sgt, boleh la makan. Dr. Yang bagitahu saya.

5y ago

Makan paracetamol yg kekuatan tu 500mg sis. Yang biasa klinik/hospital bagi.

Sia cuba sapu minyak kapak..then letak kan tisu basah atas dahi...rasa sejuk..tido jap..hilang terus..jgn ambil ape2 ubat...

Panadol actvfast xley sis.. But paracetamol bole.. But jgn laa mkn slalu paracetamol tu.. Byk kn rest yea

Sama mcm sy sis...smpai xtahu nak buat ape...takot nak mkn ubt sebarang...pkai mnyk angin jrla