Pregnant + kerja

Hi mummies. Saya nk tanya sikit. Ada tak kt sini yang pregnant dan bekerja. Korang selalu apply cuti tak? Saya sekarang ni memang nak kerja tu rasa tk semangat jee sebab asyik muntah and penatt 🥹😭 ada tak yang alami sama macam saya?

13 Balas

Saya check up swasta so jarang apply cuti sebab pilih weekend. First trimester mmg rasa penat je tp selalu gagahkan diri, ulang alik toilet sebab muntah tu biasa. Kadang terpaksa juga rehat 10-15 minit kt surau. Second trimester baru rasa semangat & selera makan bertambah sebab morning sickness dah hilang. Ada masanya mmg penat & malas cuma dah tak kerap. Try hard yaa utk tak mc or AL sebab nanti org kata apa pula + nk carry forward cuti next year sebab dah ada baby nanti lagiiii banyak cuti bawa dia check up. So saya pujuk2 diri cari semangat utk teruskan g kerja. Niat kita kerja nanti dpt gaji boleh beli mcm2 untuk baby. Husband mmg dah sediakan juga yg basic tp kita nk join juga topup2 kemahuan & kehendak

Saya tak apply sis. Tapi apply cuti time pergi check up je. Kalau sis tak larat maybe boleh cakap dgn bos nak WFH kalau nature kerja mengizinkan. Tapi memang sepanjang mengandung cepat penat dan cepat pening sebab saya HB low huhu… tips saya berbincang dgn manager/bos minta kelonggaran ya sis. Kadang2 rakan sekerja pun memainkan peranan. Saya doakan sis dipermudahkan segala urusan ❤️

X boleh apply work from home ke sis? Klu sy wfh jgk tp masuk 3 bulan ni kerap penat. Awl2 dulu sihat je..Tghari kne tido skejap klu x sakit kepala.. tp kdg klu rasa x sihat pegi hosp swasta dpt mc smpai 3 hari.. so ok la bleh rehat. Bila pegi ofis mmg tghari sakit kpala n ngantuk sgt.. tahan je smpai ptg.. hmm semoga dipermudahkan utk sis dan sy juga

Sy kerja FNB Crew Masak .Penat Gila Sebap kedai Sy selau busy busy non stop .pasal itu Sy selau Ade keluar darah byk.i takut pergi kilink.Dr bg ubat kuat Rahim n bg mc mcm 8 hari .. byk juga Sy Ambik mc Sebap Sy pregnant anak kedua lepas 10 thn ..tempat kerja team pun faham .Bos pun ok

Samaaa! saya awal2 selalu apply sick leave dan mc, last2 saya bgtahu dkt boss, boss saya suggest ambik unpaid leave 2 bulan sbb dia faham first trim ni sangat men struggle kan 😅 cubaa la slow talk dgn boss, kalau sanggup ambik unpaid leave, ambik jee. our health matters most ❤️

Sy bru je bhnti krja sbb alahan+mual truk tk larat bos ok smua staf fhm tp sy yg rasa tk sedap ht sbb time org busy sy tk dpt dtg krj so sy bhnti. Utmakan kshtn dlu sis lgpn sbb sy 8 thn penantian bru ada rezeki bby, jd sy sanggup je bhnti krj demi kshtn diri dn bby.

Saya guru kafa, masuk kerja pukul 12... Alhamdulillah tak pernah lagi cuti sebab pagi tu boleh tidur and muntah puas2 kat rumah..hari yg saya bukak buku pink pun masa cuti sekolah.. moga Allah permudahkan urusan puan sama mcm urusan saya💕

awal trimester takde apply cuti sgt. tp slow sikit buat kerja. syukur dpt colleagues yg paham so xde la diberi task berat2 cth pi meeting or travel luar. smpai buka buku..mostly ambil half day sbb appt dgn klinik.

Sy ambik unpaid leave sebulan awk, sbb teruk alahan pregnancy kali ni, nk kerja x bole fokus langsung sbb asik nk muntah je, plus pening kepala lg, x bole bau masakan even bau wap nasi pon nk muntah

Samaa siss.. saya dah sebulan tak masuk office mmg tak larat langsung. Nasib saya punya kerja ni boleh wfh. Supervisor pon memahami dia approve je kita apply wfh 🥰