normal ke tidak?

hi mummies, normal ke saya baru nak masuk 4 bulan berkahwin tp still tk pregnant lagi even dh try mcm mcm cara yg org suggest? kdg kdg rasa biasa nak enjoy the moment, kdg kdg rasa give up pun ada. normal ke tak eh? 🥺#bantujawab

67 Balas

baru 4 bln kawin dik.. enjoy dulu moment dgn Laki.. sat lagi ada anak lagu lain plk kisah hidup.. ujian rumahtangga akan makin bertambah.. baru 4 bln kawin dik.. nk jd mak kena bnyk menimba ilmu.. wajib bnyk bersabar.. sbb Nk jd mak mmng Akan diuji dgn mental..stress.. emosi..kesihatan dan sebagainya.. enjoy dulu moment dgn Laki.. ada rezeki ada lah.. org lain bertahun baru blh anak.. bkn senang Nk jd mak dik.. bkn senang Nk besarkan anak dik..

7mo ago

terima kasih sbb nasihat kak 🥰, inshaAllah doakan saya dan husband ada rezeki ye 🤲🏻🥺

baru lagi tu sis. masih dalam fasa honeymoon orang kata, jangan push diri untuk pregnant nanti awak stress mindset kena selalu berfikir ( belum reseki aku untuk mengandung boleh bermesra bersama suami dulu) saya pun 3 tahun usia perkahwinan baru allah bagi rezeki anak dekat saya. insyaallah ade rezeki sis nanti cuma allah belum turunkan untuk awak. enjoy jelah dulu dengan suami be happy jangan sterss2 pikir ok

Saya 2 tahun kawen baru dapat zuriat , Memula kawen memang stress Orang lain baru kawen Dah dapat zuriat , Beli pregnant test bebanyak setiap minggu mesti test , Last saya fadeup , Saya biarkan je Tanpa saya sedar saya pregnant memang tak sangka sebab period memang tak teratur , mungkin Kalau terlampau fikirkan sangat Kita jadi stress awak enjoy je dengan husband insyaAllah ada rezeki cuma lambat atau cepat je ,

7mo ago

aaaa faham 🥺, thankyou sis. doakan saya ada rezeki ye 🤲🏻

Boleh cuba guna ovulation test. Kena bersama suami waktu subur (lendir cair macam putih telur). Kalau buat beberapa hari lepas period atau dekat nak period lagi, susah sikit nak pregnant kalau tak subur sangat. Saya ada check kesuburan dgn doktor, sperma suami kurang cantik. Dia ada bagi letrozole utk keluar lebih telur, ada orang dapat clomid. Tapi risikonya mungkin dapat twins.

after 8months nikah baru i pregnant sis.. dalam masa sama i pun x berharap pregnant but klu lambat period i still check upt.. i pregnant masa 7week i gugur after 3months i pregnant balik... Alhamdulillah dah selamat bersalin pun November tahun lepas.. sis jgn push diri utk pregnant sampai sis stress.. sis relax je.. doa selalu minta dengan Allah insyaallah..

7mo ago

okay sis fahamm, kena jaga pemakanan and elakkan stress memikir kan. doakan saya ada rezeki ye 🥺🤲🏻

Saya setahun lebih baru pregnant, sy pun mcm awak juga stress tiap2 bulan dtg period, ada stu masa tu saya dh xnk fikir, pastu masa tu sy diet nak kurus, rupnya sy pregnant selepas diet sebulan tu, sy rsa pemakanan kita skrng kena jga tk mcm org dulu2. sy penggemar minuman gas dan fast food, sy stop baru lekat, skrng ank sy dh masuk 11 bulan😆

7mo ago

Sy pun brand murah tu ja makan👍🏻

enjoy the moment puan. if ada org bunyi2 pasal anak, senyum je kata je tunggu Allah bagi. baru 4bulan, kenali suami dulu, kenali family baru dulu, bina hidup elok2 dulu, buat tabung utk anak terus walau tak pregnant lg, makan sihat2 suami isteri, jalani je hidup macam biasa, if ada rezeki anak insyaallah bila2 je masa tu akan tiba

7mo ago

insyaallah rezeki tu datang pd masa yg betul.. if belum rezeki anak, dpt rezeki lain dulu.. sy dulu pjj 2bulan lepas nikah, 2weeks lepas habis pjj sy pregnant. tp dah pregnant 8weeks baru tahu pregnant.

Baru 4 bulan sis. Enjoy je fasa honeymoon ni. Kalau rasa takut ada issue lain, boleh je gi check kat klinik since you kata period irregular kan. In the meantime, jaga pemakanan,exercise. Utk husband pun sama, kurangkan merokok kalau ada. And satu lagi,kalau ada guna pelincir ,boleh try guna pelincir yg ttc friendly punya.

7mo ago

alright sis thankyou for the suggestion ☺️

sy masuk 3 bulan perkahwinan baru pregnant, sekarang dah 21weeks, dalam tiga bulan tu sy amalkan iron folic, bio c semua dari amway... yg penting sis jgn stress, banyakkan makan buah, kurangkan minuman yang bercaffein... suami pun kena makan banyak buah dan kurang kan caffeine. semoga sis dan suami dikurniakan zuriat💓

7mo ago

inshaAllah doakan saya dan husband ada rezeki, tahniah sis semoga dipermudahkan urusan hehe 🤲🏻🥰

Jangan stresskan diri dengan sesuatu yang kita tidak boleh kawal. Amalkan segenggam kurma dan susu kambing di blend bahagi kepada 2 cawan minum seorg 1 cawan. Saya lepas 8 buln kwen bru lekat relax abaikan suare sumbang yg bisik2 tnye bile nk ade ank tu,tnye blik nk beli ank kt shopee,Lazada ke atau Tiktok.