Perut kecik

Hi mummies, nak tanya sikit. I dah 6 bulan tapi perut masih kecik. Risau bila org comment kenapa perut kecik nie, baby mesti premature atau ada peoblem 😔. Last i check, baby dah 565 gram. #pleasehelp #advicepls Confused!

10 Balas

mulut orang mmng mcm tu sis.. sis followup clinik..kalau dctr n.nurse kata baby sihat,berat dh ngam dgn usia kandungan sis x payah risau.... setengah orng mmng x nampak perut.... janji baby n ibu sihat..tu jer.. jgn dok fikir n stress bila orng ckp apa2... sy pun x nmpk perut....dh nak masuk 6 bulan... bila sy ckp mmng orng x percaya..😁..kalau sy x infrm ada orng langsung x tahu yng sy mengandung..mmng bdn sy x tunjuk perut.. tapi perut ada je.... ada membesr cuma orng x nmpk...

sama dgn saya sis... jumpa sdara2 smua ckp kecik je perut.. xnmpk sgt perutt dh 6bulan.. tp bila kt rumah tgok sndri kt cermin, besar je perut.. 😂 kdg2 je bila tgh lpar nmpk kecik.. berat saya pun xbnyk naik.. dlm 4-5 kg je naik berbanding msa buka buku.. last scan dr ckp baby okay.. harapnya sihat2 slalu..

Pendapat sy, Yang penting masa checkup scan baby tu, berat dan besar baby sesuai dengan usia kandungan. Saya pun dulu berat mantain dan perut x besar sangat. Ada juga tanya doc masa scan dan doc ckp xda masalah sebab berat baby normal(pertambahan berat sesuai dengan usia kandungan) . Jangan sedih2 ya. 😊

2y ago

Thank you sis. Redha sikit bila dengar ni 😊

kenapa nak dgr ckp org? selagi doktor ckp baby membesar ikut usia & mommy pun sihat, jadi takda apa nak dirisaukan. berat baby pun seiring dgn bertambah minggu/bulan. so maknanya ok lah tu. baby prem/tak bukan sbb perut kecik/besar. baby prem bila lahir 35w kebawah sahaja.

2y ago

jgn risau ya. yg penting doc punya nasihat/saranan. & mommy pun jaga makan, jaga kesihatan🤗

kalau doc ckp semua normal..jangan risau.. saya 6bulan gak still xnmpk pape..scan baby dah 450g lebih..berat saya still sama time sbelom pregnant.. yg penting bby sihat, ibu sihat, jgn sampai overweight sbb nk nmpk perut pregnant 😅

jangan fikir yg bukan2. saya sebelom ni pon mcm awak saya tengok cermin perot kecik padahal bila checkup alhamdullillah semua ok dan saya baru lepas buat details scan alhamdullillah semuanya ok baby sihat aktiv🤣

kenapa nk perlu risau cakap org klu masa check up tu doktor x cakap ada problem pape..rileks2 saja sis.. perut besar pun klu org nk bercakap, bunyi jgk..ermmm... yg penting semua sihat..

jahatnya mulut orang. takpa sis awak abaikan je tau. kalau doktor kata berat baby awak normal & baby sihat je dalam tu, insyaAllah takda pape. kita dengar cakap pakar, tau

sy pn org kta perut kecik.. tp dh scan detail doc kta ok je pkmbgn baby..sy dh 6bln+ berat baby dh 700g+ ok je.jgn stress2

sama mcm Saya perut kecik.. tapi waktu buat detail scan.. doktor cakap berat baby normal utk 6 bulan