Week 20 : Kena flu dan sorethroat

Hi mummies, i sekarang week 20 pregnancy, tapi kena flu dan sorethroat. Dah buat covid test, negative. Ada apa suggestion home remedy yg boleh tolong? Pastu akan affect baby tak?Dah jumpa doc, doc prescribed cetrizine dan panadol.

3 Balas

lemon suam works for me. minum 2 kali sehari. Jangan lupa juga bedrest terutamanya dlm keadaan kita yg tgh pregnant. Kesan hormon mengandung pun ye, sakit faktor lain pun ye. Take time utk rehat. Buah-buahan/sayur-sayuran tinggi kandungan vit C pun boleh amalkan. Kalau rasa badan dehydrate sbb flu, boleh cuba makanan berkuah yg ada lots of antiviral ingredients mcm bawang merah, garlic, halia etc mcm sup ayam biasa, singgang ikan dan sebagainya.

1y ago

thanks , mummy! ok,i kerapkan minum air dan bedrest jugak. today feeling better dah,tapi badan masih lemah. today pun continue minum lemon suam jugak. pastu add halia suam jugak.

Try minum air madu cengkih panas. Elakkan iced drinks. Amalkan sebelum tidur. Insyaallah okay. 👍🏼

1y ago

thanks, mummy for sharing!!❤

Minum air kosong secukupnya Elakkan makan pedas, goreng, manis,

1y ago

okok.thanks mummy!❤