Scan 8w saiz janin 6w4d, repeat scan lagi 3minggu janin dah takde. Takde bleeding pun.

Mual, loya, tak lalu makan, breast pain masih ada juga. Dok suruh repeat lagi seminggu, kalau masih kantung kosong juga kena d&c laa. Tapi pegi mana janin yg ada mula2 tu?? Kenapa dah hilang pulak. Tiap malam mengaji, seminggu sekali baca yassin al waqia. Ada tak yg brpengalaman mcm ni juga?? #pleasehelp #pregnancy

4 Balas

sis..keguguran bkn semua mcm dlm drama kne bleeding so on.ade yg xbg tnda² pn ade.cukup masa bila hormon pregnancy makin berkurang br tnda tu akn nmpk slow².if u gugur bwh 8week.janin akn mengecut sikit²..then akn mula² proses gugur pn slow².bleeding mgkn heavy mgkn x.depend pd bdn org.based on my 4x pngalaman keguguran before.but make sure..u mesti kuatkn mind & semangat u if u keguguran.jgn stress.rezeki Allah sentiasa ade utk kita semua.🙂

Sy mcm ni dulu, ikut lmp dah 8 weeks bila scan saiz kantung janin baru 6 weeks. Repeat scan 10 weeks kantung dah kosong plus mengecil, doc kata kosong tapi bila gugur ada je baby tu cuma tak berkembang. 11 weeks baru gugur mula2 spotting coklat je tak lama tu baru fresh blood. Sabar la awk just get ready utk sebarang kemungkinan. Selalunya gugur ni, sebab baby tu ada masalah yg buat dia takleh nak survive. Selalunya berkaitan dengan masalah kromosom.

2y ago

Almost seminggu. On off.

Kuatkan semangat sis.. gugur ni dia x bagi tanda pun.. mcm saya gugur 10w. Sehari sblum gugur keluar darah merah bleeding. Pastu selang 12 jam camtu sakit perut tiba2 yg sngat2 mcm contraction smpai rasa nak pitam, pg hospital doctor masuk muncung itik dah nmpak kantung kat pintu rahim dah nak terkeluar .. cepat je berlaku. Sblum 10w tu x prnah ada spotting/bleeding pun. Masa gugur tu je tiba2 bleeding and sakit perut.

Blighted ovum. Mmg ada org mcm tu takde bleeding takde sakit apa. Terjadi sbb kelainan kromosom samada telor ibu atau sperma bapa yg tk sempurna. Automatik rahim tolak kehadiran janin sbb baby takkan boleh survive Kalau survive pun maybe boleh mati dlm kandungan ataupun cacat semasa lahir

2y ago

Yup.. if on 8 week ukuran janin makin mengecut means janin dh xberkembang..soon or later nt br akn ade tnda mcm light bleeding or cramp perut mcm senggugut tu.msa tu kita tau la proses gugur tu sdg berlaku.so get ready.Tp doktor ada minta awk dtg semula utk scan on 10week kn.means dia nk make sure betul ke janin xberkembang or ari tu scan xnmpk janin sb punding kencing u kosong jd susah nmpk janin.if below 12 week utk bg nmpk janin yg masih kecil before scan minum byk².