ANAK SETAHUN USIA TAPI MASIH BELUM BEJALAN

Hi momy smua, anak saya usia setahun 15hari harini tapi masih belum berjalan, ada la dia melangkah2 dua tiga langkah camtu...bila pimpin tgn tu boleh la dia jalan cuma kdg2 dia malas terus dia merangkak2 pulak xmau jalan, ada tak mommy sini sama dgn saya anak xpandai berjalan lagi 😓#ingintahu #firstmom #SeriusTanya

ANAK SETAHUN USIA TAPI MASIH BELUM BEJALANGIF
19 Balas

ank sy 8bln dh bole jln sendiri laju...dlu sy byk main dgn cara tarik perhatian dia utk berjalan & amik brg dari tgn sy...awl² dia takut juga nk lps tgn sy time jln...lma² dia fokus ke brg auto takut dia slow² hilang dia sendiri lps tgn kita...time dia nk trjtuh tu wajib sambut utk elak dia rsa berjalan sendiri xselamat...then puji dia even pertambahan langkah dia cuma 1 dari biasa...bdk kadang perlukan pujian...bila kita tgh main tu dia merangkak trus bg brg tu dkt dia...smbil² urut kaki dia bg dia take 5 gitu...after that repeat lg game tu...dlm seminggu gitu dia akan ada improvement...timeline utk setiap ank lain² so enjoy the moment okay...dh dpt langkah beberapa langkah tu dh kira great achievement dh utk hidup anak tu🥰

hi, utk usia 1 tahun 15 hari mommy jangan risau. sebab bukan semua anak dapat berjalan pada awal usia setahun.. anak saya mula belajar berjalan semasa dia berusia 1 tahun 5 bulan. dari apa yang saya nampak, apabila dia dah mampu berjalan sendiri, dia jarang terjatuh (tak clumsy) semasa berlari berbanding anak yg awal berjalan.. so dont worry, sekiranya mommy masih risau, boleh rujuk dan bertanya terus pada pakar 😊

ok la tu.. ajar anak seimbangkan badan je nanti sampai masa dia berjalan la tu.. anak sy berjalan tak turun merangkak langsung masa 1y4m.. dia berjalan pegang perabot tawaf rumah dr 9m, masa 1y blh berdiri lama melangkah 4 5 langkah, tp dia nak gerak lajuuu so terus turun merangkak. mommy chill aje bkn anak tak jalan langsung tuu

anak sy setahun 3 bln baru pandai jln..itu pun sbb trigger nmpk kzen² dy blari² dpn dy... jgn risau... masih normal tu... satu 2 langkah tu pun satu progress y baik...jgn suka banding anak sndiri dgn ank org...sbb mereka berkembang cara y berbeza...

Anak saya mula jalan sendiri masa 15 bulan, kira lambat jugak la. Saya selalu pegang dua dua tangan dia bagi jalan. Lepas dah stabil sikit, bagi jari dia pegang. Ada jugak bagi push walker. Bukan walker jenis duduk. Jenis yg tolak sambil berjalan.

takpe sis slow ii asalkan anak sihat bukan semua benda dlm hidup ni competition klau orang duk banding bandingkn cakap anak dia keluar perut je trus boleh jalan sis pekakkn telinga je,ank 1st saya pun setahun 2 bulan bru pandai jalan

ohh sama lah mcm ank saya , ank sy lg bbrp hari nk msuk sthun 2 bulan bru dia menapak 2-3 lngkh .. skrg dh setahun 3 bulan kerja nk berjalan je non stop .. biasa je tu sis nnt dia akn jalan jugak ..

ank sye da setahun sebulan msih blm spnuhnya brjln. msih dlm proses brjln. tpi bab merangkak tu bkn kemain laju dy. abaikan ap yg org luar ckp psl ank awk tu. bkn depa yg hdap mcm awk hdap skg ni

ank saya pun 1y2m baru bole betul² berjalan. dia lbh suke merangkak. jgn risau sgt, selalu bwk grounding. jln ats pasir atau biarkan dia berjalan atas rumput tanpa kasut😊kira ok tu

Bukan tak pandai jalan langsung tu sis. Boleh jalan dah tu. Slow2 sis bawa dia practice. Lama2 awk xsedar pun dia dh pandai lari. Kerap bawa dia jalan petang2 practice atas tanah