Baby Jaundice

Hi Moms, tips pls baby dah hari ke 14 kuning tak turun2 last check 126 , bby banyak berak , nyusu pun cantik 2jam sekali kenapa tak turun turun ye 🫠 . #bantusharing #advicepls

13 Balas

Anak sy kuning dkt sbulan. Hari ke 21 mmg kne amik sample darah n air kencing utk cek keadaan baby. Alhamdulillah lps sminggu kputusan smua keluar ok, just kuning baby lambat turun sbb darah sy O+ n baby darah ikot ayah dorg. N lg satu yg melambatkn kuning dorg turun sbb berat baby sy kurng sgt. Jd kuning turun slow2. Mcm2 petua org sy buat, sy minum susu kambing fresh n susukn ank, kuning turun tp sikit. Lps tu try yg batang bakawali sapu kt tapak kaki, yg ni alhamdulillah ok skit sbb kuning turun byk. Tp apa2 pon smua ikot pd baby juga. Yg penting ibu jge pemakanan n kerap susukn baby bg berat dy naik.

sis drh jenis apa? O ke? sstgh org, ad bby prolong jaundice .. tp ikhtiar juga lain2 .. cube mndikn dgn daun semambu atau daun belimbing buluh .. tak salah ikhtiar .. try dlm 1week , tgk serasi atau tidak .. sbb ade org tk serasi dan ada yg serasi .. 😊 ni cara sy ketika sy bekerja sbg cl, sy mndikn ank cust sy dgn daun belimbing buluh .. sstgh cust sy, nenek atau suami dorg dh siap belikn herba mandian kuning kat kedai ubtn trditional cina ..

Kerap nyusu, mom takleh makan makanan ada bawang putih, kunyit, lada hitam. Elakkan baby dari sebarang warna kuning, kalau bilik kena cahaya matahari pagi, bukak langsir je, jemur dari dlm. Jgn direct matahari.. tidur lampu buka.. Kalau darah o+ takleh susu badan doc ckp. Bg enfalac cepat drop kuning. Ni apa yg sy amalkan. Alhamdulillah check seminggu lepastu baby drop kuning

Ni kelakar, anak saya. Saya lumurkan bedak sejuk yg dicampur dengan air cap badak. Badan dia sejukk je pastu kulit flawless 🤣 and kuning cepat turun. Saya okay je cuba pelbagai petua asalkan bukan bagi anak saya makan/minum. Alhamdulillahh lepas buat bedak sejuk tu sekejap je kuning anak saya turun

Hi, normal tu Puan. Keep on menyusu every 2 hours. Jangan skip. Jaundice akan hilang dengan sendirinya. Sebelum tu, doktor ada beritahu reason anak kena jaundice? Macam anak saya prolonged jaundice 2 bulan (pathological jaundice) sebab blood type kami tak sama.

Sy setiap sejam susukan ank siang n mlm. Letihla few days sbb cm xtdo lgsg lakk setiap sejam bgun. Tp alhamdulillah dlm seminggu kuning dia turun byk sbb byk kncing n byk berak bila mnum susu setiap sejam tu. Skrg mami n baby da leh tdo lenaa hehehe

paling berkesan jemur bby dgn bogel 10mnit bwah matahari ttup mata bby guna handkerchief.. kalau jmpa pkar kanak2 ..dktr pakar jugak suggest jemur bby bwah mtahari..and sy mandikan bby dgn herba mandian TYT.. dari 12 turun ke 6.8 je skrg

saya keep susu sejam sekali punya la xsanggup tengok anak kne Ambil darah,,tiap 2-3jam kejut bgun,pastu kenyang tido balik, malam2 pun 1-2jam kerap Susu,minum susu banyak hari ke 20lebih kot turun xpyh da g klinik

sabar ye puan,saya anak pun lambat turun dekat sebulan,last2 sy g klinik tiap pagi xmandikan anak ,kuning makin turun 😂 Cuba la try

1y ago

Menarik betul tips yg ni😂 mmg sbb tak mandi ke turun or sis cuba2 je?

Hai. Kena banyak sabar kadang makan masa. Kalau anak saya susah nak berak so lagi lambat turun. Apa pun moga dipermudah urusan