Baby mengeras 26week

Hi moms, nak tanya normal ke perut kerap mengeras? Saya tak monitor pergerakan baby lagi tapi bila kita ajak borak or picit perut, dia masih response/bergerak aktif. Bila mengeras, sekejap2 je tapi, kerap. Cane tu? 🥺

3 Balas

awak catat tau kekerapan mengeras tu. kdg2 sbb stress, kurang makan pun boleh jdi mengeras juga. kalau kerap sgt mengeras mcm 10 minit sekali pegi emergency cpt sbb x normal kekerapa mengeras mcm tu. cuba awak rehatkan diri sekejap, minum air/makan. rileks sekejap tgk dia kerap mengeras lagi x

1y ago

at first saya fikir mcm tu sbb dah nk masuk week 27-28 so mungkin dia dah nak membesar jadi perut makin tegang. Tambah lagi masa dia mengeras tu bila kita usap, borak dgn dia,dia lembut balik. Sambil dia bergerak pun dia mengeras. Cuma sebabkan saya research pasal perut mengeras ni takboleh ambil lewa, tu risau tiba2 baru hrini panik. padahal dah 2 hari

Normal sis. Mengeras yg sekejap2 tu sbb rahim mengembang. Usap2 dia, or tepuk2 manja nnt dia hilang. Itu apa yg doktor bgtau saya la.

1y ago

Alhamdulillah harap2. Saya memang fikir macam tu sbb bila kita usap or borak dia hilang, pastu dia mengeras balik. Memang fikir dia nk membesar. Tapi lepas buat research perut mengeras ni rasa risau pulak. Lately rasa mcm baby kurang gerak tapi if actually dia gerak saya yg tak perasan tktahu la sbb this week masih rasa bubble lagi kan. Then bila saya usik2 cucuk perut borak ng dia, dia respond aktif tendang2 :')

Normal. Sy pun macam tu Dah tanya doktor, doktor kata normal sebab kedudukan baby dan baby aktif

1y ago

Alhamdulillah, harap2 sangat ok :)