Baby taknak makanan pejal 😭

Hi Moms, baby saya dah nak masuk 9 bulan tapi dia taknak makan makanan pejal dan cuma makan buah atau sayur. Cukup ke kalau dia minum susu ibu sahaja? #1stimemom #advicepls #mommybuntu

3 Balas

tak cukup sis susu badan sahaja sebab keperluan zat besi untuk baby semakin meningkat dan tidak hanya dapat ditampung dengan susu badan sahaja. mungkin anak sis tengah fasa gatal gusi atau nak pandai berdiri. ada bersihkan mulut baby tak sis?

3y ago

start usia bpe anak reject mknn? mungkin anak suka yg bole pegang sendiri sbb buah dan sayur dia suka. penah buat finger food mcm kentang grg, nugget homemade, cucur nasi. mkn sekali dengan anak. bg ank pgg sudu,pinggan,cawan. anak mkn 1 sudu besar pun kira bnykkk. biasa nak masuk 9 bulan ni dia dah start explore nak meniti/merangkak/berdiri jd kurang fokus utk mkn. bg sikit tp kerap. klo dia taknak try offer sejam kemudian. takpe slow². yg penting ibu jgn putus asa.

buah n sayur tu selalu bg mcm mana? puri ke atau stim ke?

4y ago

tak follow pun mana mana group sebab taktau 😅 thanks ye 🥰