Sakit kepala dan muntah

Hi moms. Ade tak moms kat sini, lepas mkn ubat klinik kerajaan bagi tu terus kena sakit kepala dan muntah? Sy baru bukak buku di klinik kerajaan pd 22/8, n dorg provide kan ubat. Iron tablet, folic asid n vitamin. Start 23/8 sy mkn ptg tu sy mcm org mabuk muntah2 sakit kepala teramat sgt. Sblum mkn ubat dorg, bg sy oke je xde mabuk pregnant xde sakit kepala. Since mkn ubat tu sy tumbang trus smpi ke hari ni 😭 please help me, xtahan rasa nya sakit kepala mcm ni. #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

5 Balas

Sis, kalau awak dah cuba ambil iron tablet 2 jam sebelum makan atau 2 jam selepas makan dan dua-dua timing ni still buat rasa sakit kepala & muntah, tak oayah tunggu next check up untuk bagitau misi. Terus ke klinik and bagitau dorang symptoms awak. InsyaAllah nanti dorang tukar ubat. Satu lagi, boleh try ambil iron tablet dengan jus orange untuk hide bau iron tablet. Kadang ada yang tak tahan bau iron tablet tu.

2y ago

Kena ke KK tempat kita dapat ubat tu sis. Tak perlu tunggu next appointment boleh je terus ke KK and bagitau masalah kita. Kalau misi/doktor detect symptoms tu memang kesan dari ubat, nanti dorang akan terus prescribe ubat yang baru. Buat masa ni sebab sis berhenti makan ubat, pastikan makan makanan yang tinggi zat besi untuk bantu naikkan Hb. ☺️

try tanya missy maybe awak alah ubat ataupun sbnarnya time ni awak bru dpt alahan mengandung, sbb xsemua org sama minggu utk dpt rasa alahan mengandung tu .. stgh org 6 minggu ke atas bru rasa alahan tu, ada yg 8 minggu ke atas bru dpt rasa alahan .. its depends

2y ago

Ohh i see. Tu laa sy ada juga tanya sepupu2. Dorg ckp ade jugak 2nd tri bru kne mabuk ngandung 😩😩

jangan minum kalau ada alahan macam tu, kemungkinan tidak sesuai dgn awak ubat tu..mnta Doktor tukar dgn ubat lain.😊

2y ago

Baik moms. Saya akan cuba utk tukar ubat lain. Tp boleh ke kalau saya beli trus di farmasi. Before this sy mkn asid folic brand hovid xde masalah pn.

awak makan zincofer ke? sebab saya bila makan zincofer terus loya pening muntah

2y ago

Untuk telan tu oke lg. Tp kesan selepas mkn ubat tu. Ya allah. Smpi tak boleh bangun sakit kepala teramat.

kemungkinan ubat x sesuai dengn sis.. blh mintak doc tukar ubat lain

2y ago

Noted, sy cuba. Tq moms info 🫰🏻