Beza calamine lotion/cream vs nappy cream?

Hi mommy. Saya nak share something. Anak saya pernah kena cirit birit disebabkan pengambilan ubat yang disarankan doc. So I’m asking the doc what the diff these 2 cream since punggung anak merah menyala. Please bear in mind. Calamine cream guna bila anak mengalami kegatalan pada punggung. Kesan cream ada bersifat sejuk sementara dan bila kerap pakai ia akan menjadikan kering. Manakala nappy cream macam dapolene dan lain-lain jenama adalah menyembuhkan luka. If pakai kerap pun takda masalah. Ia tidak mengeringkan kulit bayi. Kalau salah guna memang kesian pada anak kan. #SharingisCaringTAP #tapSupermoms #TAPactiveusers #bantusharing

2 Balas

betul.. sbb sifat dia mild astringent mmg mengeringkan sikit.. ekzema pun kena elakkan calamine cream ni..

3y ago

wc ☺️

thanks sharing..

3y ago

Sama-sama ✌🏻