Emosi trimester ke 3

Hi mommy...nk tnya...mcm mana nk kawal emosi trimester ke3 nih? Sya dgn suami pjj...msuk je trim ke 3....bnyak gaduh pasal hal kecik....sbb sya rasa sllu diabaikan...sblom ni okey je...sya dh bgtau suami,apa sya rasa...then dia masih ulang lagi benda yg buat saya kecik hati....smpai hari ni gduh...ada trpikir nk minta brpisah,just xtrkeluar dari mulut...hanya hati😞😞😞....... Hari ni nekad xnak ambik tahu apa suami buat,prasaan tawar dan benci mula berputik....apa lgi yg mommy buat utk tenangkan diri selain dktkan diri dengan tuhan??sebab hati belum rasa hilang beban wlaupun menangis bnyak kali mengadu tiap kali solat.....nk keluar hilangkan rasa dihati....sya xboleh kluar seorang,selalu mak akan ikut,tpi sya xnak kluarga sya yg lain thu msalah sya.....sya xada kawan² utk diajak berbual/meluah.... Minta pandangam mommy²/share pengalaman....apa yg mommy buat utk betulkan hbungan.....mmg stiap kali sya merajuk,sya sndiri akan pujuk hati... #SeriusTanya #pleasehelp

17 Balas

macam kakak saya..masa pregnant bergaduh dengan adik beradik siap xmengaku saya adik dia bukan darah daging dia...bend kecik je tapi sampai sekarang x bercakap dia pon x balik kampung lama... sekarang pon da bersalin...tapi lepas bersalin dia tanya akak saya sorang lagi kenapa adik2 dia xtanya khabar dia... sedangkan masa dia pregnant siap block, left group, update status macam2 hina caci maki adik beradik...

2y ago

tu yg sya takut sngt....sya dh mula rsa tawar hati dkt suami,smpai gmbar² kmi yg sya gntung dekat bilik pun sya ambil simpan buat smntara...sbb masa tu rasa benci sngt tngok muka suami....tpi bila hati dh sejuk sikit...saya pujuk hati...xnak bawa perasaan ni smpai brsalin...tkut kena tmpias dekat baby...

weihh ingt sya sorg je mcm ni..dh msuk 33w ttba smpan rsa cmbru ..rindu sngat2 jgn lagi pjj dgn suami ...slma ni ok je jauh mmg tak prnh cmbru tak prnah rindu sngat2 ..ada lah rndu to tak tlmpau smpai menangis nangis 😅 rsa pelik sngat2 mcm mna bleh cmbru? bleh sbut bnda bukan2😅 jmpa suami pun tahun dpan bulan 6 haa ..dh 7bulan kot bby msa tu 😅 kdg rsa bslah tu tmbul lepas tduh bnda mcm2

2y ago

sya xprnh rasa mcm ni....sblom gduh besar pun dh pesan dkt suami...minta sabar...sbb sya dh rasa hormon mcm ni...dia kata okey.....cuba jugak kawal,kdg² jdi xterkawal...sbb sya surirumah..xada kwn dkt tmpat krja...xada kwn jln²/online....jdi nk meluah/happykan diri tu susah.....

kena banyak sabar.jika hal kecil yg di ulang buat mommy kecik hati dgn suami, terima aje la keadaan tu dgn tenang hati.atau abaikan je. spy hati tu lebih relax. Cuba cari drama/layan music utk alihkan perhatian, dan moga boleh hilangkan stress tu.

meh la sis luahkn kt sy ...sy jenis memg suka lyn luahan org...sy sudi je klu sis prlukn kawan meluah..sy pun jenis tkda kwn jgk. mse pregnant thun lps pun sy alami bnda yg sme..tp sy handle sndri je.

2y ago

sya cuba handle...tpi xkuat....sya ada hipokalemia masa preggy...sllunya sya kawal emosi...tpi skrg jdi xterkawal....bila check tekanan darah..mesti ada turun naik...doct minta sya kawal nadi...bila trlampau laju jntung berdegup,tkut effect dkt diri...skrg rasa btul² xkuat.....

sama juga ni sis.. saya smpai nk bpisahh.. n yaaa dlm proses

Rujuk pejabat agama sis.

pembawakan budak ni