Susu badan tiada

Hi mommy2,nk tny.sy bru bersalin & tiada susu badan.sy kesian pd ank sbb bila nurse suruh bg susu badan,sy tiada.apa harus sy buat?btw,sy blm lg blk dr hosp & blm berurut.#pleasehelp #bantusharing #Susubadan

3 Balas

susu awak ada je.. tapi untuk 3 hari pertama memang sikit dan pekat.. kadang kalau picit pun tak keluar.. awak teruskan je bagi baby hisap tu yang bantu penghasilan susu yang lagi banyak.. selagi baby awak ada berak dan kencing maknanya dia dapat susu.. kalau dia tak kencing dan berak baru awk kena risau.. lagi pun baby baru lahir minum sikit je sebab perut Dorang pun kecil.. mummy kena fikir positif je cakap susu badan ada cukup untuk baby.. baby nangis tu bukan sebab tak cukup susu.. tapi dia tengah nak biasakan dengan persekitaran baru

1y ago

tu la..ank sulung ni byk bnd xtau..huhu..nk handle ank sndri..pengalaman bru🥰

mkn byk sikit. suruh husband bwk makanan wktu melawat. minum air masak byk. bgi je ank direct feeding utk ransang susu keluar.sambil duduk tu urut dkt breast. boleh google cara urutan sendiri.

1y ago

alhamdulillah..sy da berjaya bf bby sy🥰🥰sikit tp ada susunya..

Kena keep on bagi susu kat baby. Awal2 mmg akan keluar sikit je. Kadang2 berapa titik je. Tp kena sabar n keep on bagi baby hisap supaya makin lama akan makin keluar susu.

1y ago

terima kasih..sy da berjaya bf bby wpun sikit je kluar🥰🥰