Nak tanya dari mix BF+FM ke Full BF

Hello mommy2..Nak tanya skg ni baby mix bf+fm..Tapi kalau kita nak bagi baby Full BF masih boleh ke? Baby dah 3 bulan. Risau takut baby x cukup susu. Baby dah tak nak FM . Sebelum ni fm mnum 3oz. Pam susu dua bela cuma dpt 2oz. 😔 Ada tk mom2 boleh share pendapat. #bantujawab #bantusharing #firstmom #SeriusTanya #ingintahu

5 Balas

Boleh sis. Mcm sy anak2 sy bg mix smpai 2 hingga 3 bulan. Sbb anak2 sy prolong jaundice so mmg sy kerap bg susu. Bila kuning dh hilang, sy bagi full bf je. Alhamdulillah cukup. Ank laki & ank perempuan ok jee mnyusu smpai 3 tahun walaupun slalu org ckp ank laki kuat nyusu msti susu bdn x cukup. Sy buat pekak telinga je bg je full bf. Tiap bulan berat naik cantik je. Kencing berak pun ok. Susu pun sampai 3 thun ☺️

masih boleh tuu.. tak jauh beza anak minum, dulu saya pam dpt 2oz anak demand 5-6oz haa tu susah la skit, tips dia kena rajin offer utk df, secara automatik susu kita akan terbentuk ikot demand baby, kalau baby banyak minum, banyak la susu nye, dulu saya takde ilmu terus stop bf, sedih betul.. and penting jaga makan sis..

1mo ago

Ya awk..skg dah rajin bagi baby direct bf sbb da tk nk fm. Risau baby dehidrasi, sbb kencing dah x banyak sgt mcm sblm ni mix bf+fm.

Pam kena on time. Macam orang cakap, supply & demand. Anak sy stop directfeed at 3m, so sy pam je until now anak setahun. Ya masih reject formula 😅 momma needs to MAKAN & MINUM banyak banyakkk. That’s all. Sy kena minum kopi & makan nasi baru susu meriah

1mo ago

I’m using a very good brand sekali pump dapat 9oz so ya sufficient for my child

anak setiap masa dgn puan ke tak? nak bagi direct bf ke ebm?

1mo ago

pam tak jawab soalan kita brp byk susu ada pn puan.. sy dulu bf+ fm masa anak sblm 1m. seminggu lepas 1m berjaya fully bf. sama la kita sy tertipu dgn org suruh "pam la nk tgk byk mana susu tu".. sy lagi laa pam dpt xsampai 1oz pun. masa 1m sy nekad nk capai fullybf, fm hanya siang, kira bf + fm la.. mlm bf shj, 2jam sekali anak nk susu tetap bangun nyusu, mak suruh bg fm pun sy kata xpe mlm dgn sy je. pastu pantau la berat anak kencing dia semua kn, kebetulan anak mmg kerap kena cek kuning blh timbang selalu, jd blh tgk pattern berat dia kn, mmg berat dia tetap naik slow sama je minum fm byk dgn bf byk. bila tgk anak ok terus sy bf je tkde + fm dah tiap tiap nyusu tu. suggestion sy, fokus dbf malam dulu sbb masa tu hormon penyusuan tinggi

boleh je bf. kuantiti pam takkan sama dgn direct feed.

1mo ago

baik..terima kasih..