Tinggi rahim tak naik

Hi mommy2 semua..siapa ada pengalaman macam saya..usia kandungan 35minggu 1h..tapi tinggi rahim saya still 30cm..sama macam sebelum nie check kat kk kandungan 32minggu 30cm..mse minggu tu normal..tp masuk 35minggu tinggi rahim still sme..sampai kena pergi hospital.. Check kat kk katenya air ketumban sy 8.7..belum paras bahaya lagi tp septutnya dlm belas2 cm tu..bila refer hospital diorg cek dpt 12..cuma ukuran baby doc cek kat hospital 31cm..still kecik.. Mse scan tu plak cek bby,ukuran baby purata amek ukuran kepala,perut dn kki semua dlm 32minggu-33minggu..jngka berat bby 2.4kg.. Saya risau utk next appoitment klu tinggi rahim still sme..jd nk tanye ade tak mne2 ibu yg ade pengalaman sama macam sya?#pleasehelp #ingintahu #bantusharing

2 Balas

sy dlu ank ke3, masa 35w.tinggi rahim 32cm ketuban 9 baby 1.9kg.baby awak berat ok tu.sy kena tahan wad 4 hari, setiap hari pakar scan & keputusan tetap sm.next tu sy dpt surat utk induce 37w.dpt sekali 2 dos dexa.hehe.tp baby lahir matang la 37w induce.

1y ago

dexa injection utk bg matang paru2 bayi klu2 bersalin sblm 37minggu.induce lain lg,mcm sy dah ada bukaan jd guna belon.klu xda bukaan guna drip atau masuk ubat kat bawah

pergi try scan kt klinik swasta pulak. kena ade 2nd opinion sbb alat kt klinik swasta lg canggih. n boleh bg lega hati sikit smntra tggu appt dgn hosp

1y ago

tq membantu..doakan yg baik2 ya