perut mengeras

hi mommy² semua, nak tanya pendapat normal ke perut rasa mengeras especially time berdiri? kalau tengah duduk or baring ok plk.. Kandungan dah 22 weeks dan ini anak pertama jadi risau plk 🥲 #firstbaby #ingintahu #pleasehelp

5 Balas

Dia kejap2 je sis, saya haritu masa 21 weeks ada kjap je dia dtg mengeras tu, lepastu takde dah. Tanya mak kenapa kan, pastu mk ckp ha yg tula dia bgi hint mcm persediaan awal mengeras camtu. Waktu tu je dtg, then masuk je tri 3 7/8 bulan tu kerap sangat dia dtg mengeras sbb dah tau dah waktu ni mmg dia akan kerap dtg, tapi dia tak lama mcm rasa nk bersalin tu. Usap2 perut dia akan lembut balik. Skrg saya nak masuk 9 bulan dah so get ready la smua bnda dah sakit😮‍💨

2y ago

Haah sis saya punya mengeras tu kejap2 je, lepastu dia hilang balik. Sis mgkin buat kje terlalu bnyk kot, berdiri lama sngt pon tak boleh. Sis kne duduk berehat kalau dia dtg mengeras tu okay🥰 jgn risau sbb tu normal. Cuma kalau lama sngt dia ngeras tu ambik masa duduk lama atau baring lama sikit tau👍🏻

Sama dgn sy. Dh tnya nurse. Katanya normal klu mngeras kejap2 ja. Klu mngeras yg lama pastu tambah plak dgn sakit yg menyucuk2 dkt pinggang, belakang dan hga ke ari2 tu yg bahaya. Biasa punca mngeras ni bila kita bdiri lama sgt & bt kerja banyak. Sy pun kndungan dr 22w mcm tu. Skg dh 24w tp bila mngeras ja sy rest dlu n usap2 smbil selawat. Nurse ajar bila rsa penat atau mngeras mcm tu duduk & rest dlu. Usap2 perut smbil selawat. InshaAllah akan ok. 🤗

boleh tahu x perut mngeras tu rasa mcm mana ya. dan punca..sbb sy tak pernah kena. 26 weeks.

2y ago

boleh rasa,kalau awk pegang perut tu. mengeras. kalau utk kita rasa tnpa pegang perut,yes mmg rasa xselesa. keras xbergerak mcm tu. kalau sy kurus,bila mengeras,mmg nmpk bahagian dia mengeras je timbul kalau sebelah kanan. kdg nmpk dia mengeras dduk belah kirim

Klu buat kerja mostly keras tp xlama.

Banyakan berehat sis