Prolonged jaundice

Mommy2 help. Saya dah stress dah. Baby dah 1 bulan cukup harini, tapi still sangkut kuning 6.3 (kalau discharge kuning bawah 5). Masalahnya baby saya dah amik darah bawak gi lab semua normal. Tapi kuning luaran tu duk camtu gak. Saya makan pantang betul, baby mandi juga teh herba cina berhari2 dah. Susu badan on, formula pun on. Sufor dia minum Karihome. Tapi still kuning tak turun. Macamana ya nak buat dah. Dah mati akal dah ni, saya dah la pjj, abahnya duk jauh. Yang lain2 tu baby okay sihat. Alhamdulillah.. Baby pun naik berat 2x kali ganda dari waktu dia lahir. Susu memang kuat. #pleasehelp

6 Balas

Alhamdulillah result darah semua normal, berat baby cantik, susu pun minum. Jadi Puan tak perlu risau, nanti ia akan hilang sendiri. Baby saya pun prolonged jaundice. Umurnya cecah 2 bulan baru hilang. Result darah pun semua okay.

2y ago

Sama laa anak saya dulu. Kesian tgk kena cucuk tangan ambik darah. Huhu. Nangis2 baby. Tp result semua okay. Berat pon naik banyak. Insya Allah takde apa tu.

Teruskan penyusuan mcm biasa je. Abaikan nurse yg selalu takut2kan kita. Baby saya langsung tak ambik darah check kuning. Nurse siap ckp boleh cacat otak bagai tp kita tahu apa yg sepatutnya. Normal je benda tu.

2y ago

Tulah sis. Rasa cam nak skip je yang 2months punya checkup kuning ni. Saya dah siap bawak gi klinik swasta dr cakap baby mata jernih and aktif je.

cuba susu formula lactogen sis, kuning cepat turun anak saya kuning x sampai 2 minggu...last amik darah result cantik & kuning semakin turun.. alhamdulillah skrg anak saya 41hari..

2y ago

ok sis.. semoga kuning baby cepat turun..amin ❤️

baby berak okay tak? baby saya pun kuning jugak. Hari yang ke 22 baru discharge dari kuning. Saya guna balm tasneem trub. Alhamdulilah serasi.

2y ago

Berak okay sangat dia. Aktif semua. Cuma bila buat sbc yg amik darah kat kaki tu je yang jadi jap 5 jap 6 kuning dia. Pening kita dibuatnya

sis sndiri pon blh try amalkan mnum susu kambing jugak .. mcm sya amalkan susu higoat .. try dulu mana tau menurun 😊

anak sy 6 lebih tp dah discaj. tak payah tunggu sampai 5. tp tu la kadang2 ikut doc jugak

2y ago

Tula awak. Baby saya sebulan lepas 5.2 ja kuning dia. Tu pun kk ni insist nak ambik jugak darah. Bila saya cerita kat nurse hospital diorang siap ckp lorhhhh sikit sgt kuning dia.